`Externe hulp bij conflict Syntus'

Op initiatief van de rechtbank in Zutphen gaat een onafhankelijk bemiddelaar proberen een einde te maken aan een conflict tussen de ondernemingsraad van openbaar vervoersbedrijf Syntus en twee van de commissarissen van het bedrijf. Syntus, dat sinds 1999 het bus- en treinvervoer in de Achterhoek verzorgt, is eigendom van NS, Connexxion en het Franse Keolis. President-commissaris C. Anker (Connexxion) en M. Niggebrugge (NS) worden door de ondernemingsraad beschuldigd van belangenverstrengeling. Zij zouden te veel de belangen van de aandeelhouders NS en Connexxion behartigen en Syntus' groei belemmeren.

Syntus is volgens de ondernemingsraad (OR) onder meer gedwongen om tegen te hoge tarieven diensten af te nemen van NS en Connexxion. De OR heeft de voorzieningenrechter in Zutphen gisteren gevraagd Anker en Niggebrugge te schorsen om zodoende de komst van onafhankelijke commissarissen mogelijk te maken. De sfeer in het bedrijf is volgens de OR verziekt. De algemeen-directeur van Syntus is begin deze maand na een conflict met de aandeelhouders vertrokken.

NS en Connexxion hebben de beschuldigingen van de OR altijd tegengesproken. ,,Het zijn complotachtige theorieën, vermoedens en geruchten'', aldus een woordvoerder van Connexxion. De diensten die Syntus bij NS en Connexxion afneemt zijn volgens de raad van commissarissen marktconform of goedkoper. Minister R. de Boer (Verkeer) heeft in antwoorden op vragen van Tweede-Kamerlid A. Gerkens (SP) laten weten dat er hem geen feiten bekend zou zijn waaruit zou blijken dat er sprake is van belangenverstrengeling of tegenwerking. Beide partijen stemmen in met het voorstel van de rechtbank om een bemiddelaar aan te stellen die tot 11 april de tijd krijgt.