Corus roept hulp van McKinsey in

Staalbedrijf Corus heeft adviesbureau McKinsey gevraagd om de strategie van het bedrijf door te lichten. Daarmee hoopt het een einde te maken aan de impasse rond de verkoop van de aluminiumactiviteiten.

Het Brits-Nederlandse staalconcern besloot vorig jaar zich te richten op de kernactiviteit staal, en activiteiten op het gebied van aluminium en roestvrij staal af te stoten. ,,De adviseurs van McKinsey bekijken of die strategie nog steeds de juiste is'', aldus een woordvoerder van Corus.

Binnen Corus is onenigheid ontstaan over de in oktober vorig jaar aangekondigde verkoop van het merendeel van de aluminiumactiviteiten aan het Franse aluminiumconcern Pechiney. De ondernemingsraad en de commissarissen van Corus Nederland, het vroegere Hoogovens, blokkeerden de verkoop, omdat ze bang zijn dat Corus de opbrenst, circa 750 miljoen euro, zal gebruiken om de balans te versterken.

De balanspositie van Corus is sterk verslechterd, omdat het concern al sinds de fusie van Hoogovens en British Steel in 1999 verlies maakt. Personeel en commissarissen van Corus Nederland vinden dat de opbrengst van de aluminiumactiviteiten, die alle deel uitmaken van het vroegere Hoogovens, ten goede moet komen aan de Nederlandse tak van het concern. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de staalproductie in IJmuiden winstgevend blijft. De vrees bestaat dat de raad van bestuur, gezien de financiële problemen bij Corus, zal besluiten noodzakelijke investeringen in Corus Nederland uit- of af te stellen. De ondernemingsraad en de commissarissen willen daarom harde garanties van het bestuur in Engeland voor ze instemmen met de aluminiumverkoop. Het standpunt van de directie van Corus Nederland is niet bekend, maar het uitblijven van een beslissing over de aluminiumverkoop en het inschakelen van McKinsey lijken erop te duiden dat zij op de lijn van de ondernemingsraad en de Nederlandse commissarissen zit.

De raad van bestuur van Corus kampt intussen met het probleem dat het met zakenbanken HSBC, CSFB en ABN Amro onderhandelt over herfinanciering van een krediet van 1,2 miljard pond (1,82 miljard euro). De banken zouden hier pas mee willen instemmen als de opbrengst uit de verkoop van de aluminiumactiviteiten veiliggesteld is. ,,Dat zou zeker helpen'', zegt de woordvoerder van Corus.