Chirac valt uit tegen EU-kandidaten

De Franse president Jacques Chirac is gisteravond hard uitgevallen tegen kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Aanleiding waren verklaringen van de Oost-Europese landen dat zij bij de kwestie-Irak achter de Verenigde Staten staan. Chirac dreigde de kandidaten zelfs met een referendum dat, wanneer het negatief uitvalt, hun toetreding geheel kan blokkeren.

Oost-Europese regeringen hebben met verontwaardiging gereageerd.

De Franse president zei na een speciale Europese top over Irak in Brussel dat de kandidaten ,,een goede gelegenheid om hun mond te houden voorbij hebben laten gaan'', toen zij zich achter de Verenigde Staten schaarden. ,,Als men bij het eerste moeilijke punt zijn mening geeft, onafhankelijk van enig overleg met het geheel waartoe men overigens wil toetreden, dan is dat geen erg verantwoordelijk gedrag'', aldus Chirac.

Hij noemde de opstelling van de landen gevaarlijk, ,,afgezien van de wat komische of kinderlijke kant''. Chirac waarschuwde de kandidaten dat zij met hun gedrag vijandigheid kunnen oproepen in de huidige EU. De vijftien EU-lidstaten moeten het in december in Kopenhagen gesloten verdrag over de uitbreiding met tien nieuwe landen nog ratificeren.

Bijzonder hard voer Chirac uit tegen Roemenië en Bulgarije, twee kandidaat-landen waarvoor Frankrijk zich de afgelopen jaren bijzonder heeft ingezet. Deze landen hopen in 2007 tot de EU te kunnen toetreden.

,,Ik vind dat Roemenië en Bulgarije buitengewoon lichtzinnig zijn geweest door zich zo op te stellen, hoewel hun positie jegens Europa heel gevoelig is. Als ze hun kansen om bij de Europese Unie te komen wilden verkleinen, hadden ze geen beter middel kunnen vinden'', aldus de Franse president.

Vertegenwoordigers van Oost-Europese regeringen, die vandaag in Brussel over de resultaten van de Europese top worden geïnformeerd, hebben met enige verontwaardiging kennis genomen van de uitlatingen van de Franse president. ,,We weten zelf heus wel dat we kwetsbaar zijn zolang we nog niet echt lid zijn van de EU, maar het is wel heel ongebruikelijk dat een politieke leider ons dat zo inwrijft'', aldus een Hongaarse diplomaat.

De Roemeense president Ion Iliescu zei dat het ,,in het gezin van de Europese Unie kennelijk zo is, dat de vrouw een buitenechtelijke relatie mag aangaan, maar dat de maîtresse trouw moet blijven''. Ook Slowakije vindt dat Chirac zijn pijlen veeleer op Groot-Brittannië, Spanje en Portugal had moeten richten, die ook hun handtekening onder de steunbetuiging aan de VS hebben gezet.

De Poolse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Rotfeld, vroeg de Fransen vanochtend voor de radio om respect. ,,Polen heeft ook het recht zelf te bepalen wat goed is voor het land en daar zou Frankrijk respect voor moeten hebben.''