Banken lager na rode cijfers UBS

Na CSFB en Commerzbank maakte de Zwitserse bankreus UBS vanochtend voor het eerst in jaren rode cijfers bekend. De meeste banken en verzekeraars noteerden daardoor vanochtend lager op de Europese beurzen.

De verliezen bleven beperkt. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam kende de grootste daling in Europa. Rond het middaguur stond deze graadmeter op 287,66 punten, een verlies van 3,46 punten of 1,2 procent.

Voedingsbedrijf Numico bungelde de gehele ochtend onderaan de AEX-index. Geruchten houden aan over allerhande scenario's om de schade te beperken die de mislukte expansiestrategie in de Verenigde Staten met zich meebrengt. Bij de verkoop van de divisie babyvoeding aan het Franse Danone zou er weinig overblijven van het bedrijf. Danone ontkende vanochtend ,,gesprekken over een overname ''van Numcio te hebben gevoerd. Het aandeel van Numico daalde vervolgens meer dan 4 procent.

De grootste stijger van maandag, ASML, verloor 2,5 procent. Er waren slechts twee winnaars in de AEX-index: TPG en Logica/cmg. Het postbedrijf maakt komende donderdag de jaarresultaten bekend. In de Midkap-index (min 0,5 procent) was uitzendbureau Randstad een uitschieter met een winst van 1,1 procent. Handelaren waren enthousiast over de meevallende jaarcijfers.

Het Zwitserse bankconcern UBS meldde vanmorgen zijn eerste kwartaalverlies in vier jaar. Het aandeel zakte met 3 procent. Groter was het koersverlies voor het pers- en informatieconcern Reuters. Met een daling van ruim 10 procent zat het aandeel onderaan in de Londense beursindex. Het concern meldde een verlies over 2002 dat veel groter was dan verwacht. Reuters schrapt 3.000 arbeidsplaatsen. De koers kwam het op laagste peil uit sinds 1988, toen Reuters een beursnotering kreeg.

Het Britse detailhandelsconcern Kingfisher, in Nederland eigenaar van de BCC-winkels, boekte een koerswinst van 4,9 procent, wat goed was voor de eerste plaats in de index van de beurs van Londen. Uit tussentijdse mededelingen bleek dat het concern het beter doet dan verwacht.

De euro noteerde vanochtend iets lager tegenover de dollar. Aan het eind van dinsdagmorgen kostte de Europese munt 1,0725 dollar na maandag te zijn uitgekomen op 1,0740 dollar.