Air Lib nu echt failliet

De handelsrechtbank van Créteil heeft gisteren de Franse luchtvaartmaatschappij Air Lib failliet verklaard. Daarmee komen de 3.200 personeelsleden op straat te staan. De uitspraak, die niemand verraste, bracht zowel protest als opluchting teweeg bij het honderdtal aanwezige personeelsleden.

De rechter volgde de eis van de procureur, die al langer geen enkel geloof meer hechtte aan de verzekering van de directie van Air Lib, dat nieuwe geldschieters het bedrijf zouden redden. Vorige week zag het bedrijf zich gedwongen uitstel van betaling aan te vragen.

De laatste overnamekandidaat was het Nederlandse bedrijf Imca, van vastgoedmagnaat Erik de Vlieger, die begin deze maand definitief afzag van overname omdat hij met het Franse Airbus geen bevredigende prijsafspraken kon maken met het oog op uitbreiding van de vloot. Op 6 februari liepen de start- en landingsrechten af, die de regering-Raffarin al eerder had verlengd. Vorige week is de regering al begonnen met pogingen om personeel te herplaatsen bij met name Air France en de SNCF, de Franse spoorwegen.

Air Lib werd in 1987 opgericht als AOM-Air Liberté en moest de tweede luchtvaartmaatschappij van Frankrijk worden. Maar de lagekostenformule is nooit goed uit de verf gekomen.