ABN Amro beperkt rechten van ondernemingsraad

De werknemers van ABN Amro lopen het wettelijke recht mis om eenderde van de commissarissen voor te dragen. Dit is het gevolg van een juridische ingreep die het financiële concern wil uitvoeren.

Dat melden goed ingevoerde bronnen binnen de bank. ABN Amro schaft het zogeheten structuurregime af. Binnen deze juridische opzet zou de bank in de toekomst verplicht worden om de ondernemingsraad in te schakelen bij het voordragen van commissarissen. ABN Amro bevestigde vanmorgen dat het structuurregime wordt afgeschaft, maar wilde nog niet ingaan op de gevolgen hiervan voor de medezeggenschap.

De nieuwe regels ten aanzien van `goed ondernemingsbestuur' zijn gebaseerd op een advies van de Sociaal Economische Raad. De SER wil in de toekomst werknemers meer macht geven bij het aanstellen van commissarissen. Ondernemingsraden krijgen bij structuurvennootschappen het recht om eenderde van de commissarissen voor te dragen. Door het afschaffen van het structuurregime vervalt dat recht.

Bestuursvoorzitter R. Groenink kondigde vorige week, tijdens de toelichting op de jaarcijfers, al aan dat er gewerkt wordt aan een `herziening' van het structuurregime. Hij gaf daarbij aan dat de bank aandeelhouders meer invloed wil geven. De nieuwe opzet wordt tijdens de komende aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders.

De wijziging van de juridische structuur wordt volgens insiders vooral ingegeven door de grote bezwaren die Nederlandse multinationals hebben tegen de nieuwe wetgeving. In het bijzonder het recht van de ondernemingsraad om commissarissen voor te dragen is volgens veel beursfondsen onverkoopbaar in het buitenland. Buitenlandse beleggers en potentiële partners zouden er door worden afgeschrikt. Nederlandse bestuurders hebben het nieuwe model vaak vergeleken met de praktijk in Duitsland, waar zogenoemde werknemerscommissarissen actief zijn.

ING is ABN Amro al voorgegaan met het afschaffen van het structuurregime op groepsniveau. Naar verluidt zal ABN Amro een convenant sluiten met de centrale ondernemingsraad, waardoor de werknemers toch nog enig invloed blijven hebben op de samenstelling van de raad van commissarissen. Als gevolg van de voorgenomen opzet zou de centrale ondernemingsraad eigenlijk de gesprekspartner van ABN Amro Nederland worden. In het convenant zal echter worden vastgelegd dat de ondernemingsraad ook op het hoogste niveau zal blijven overleggen.

    • Philip de Wit