A Midsummer Night's Dream

Als 17-jarige, in 1826, componeerde Felix Mendelssohn de Ouverture bij Shakespeare's A Midsummer Night's Dream. Weer zeventien jaar later voltooide hij deze prachtige toneelmuziek. Onder leiding van John Nelson maakte het Ensemble Orchestral de Paris daarvan een bijzondere opname, waarin acteurs en actrice een deel van de teksten spreken en waarbij de sprookjeswereld van elfen en verliefde adellijke personen in soms weemoedige, dan weer pastorale melodieën tot leven komt.

Met Mendelssohns muziek wordt Shakespeare's stuk een `melodrama' ofwel een `declamatorium'. Dat is een typisch 19de eeuws genre, waarbij een orkest of piano begeleidende, illustrerende muziek speelt. Beethoven deed het met Schillers Egmont en Grieg met Ibsens Peer Gynt. Mendelssohn breidde dat melodrama nog verder uit tot een soort `Singspiel'.

Sopraan Rebecca Evans en mezzo-sopraan Joyce Di Donato zingen prachtig en feëriek de partijen van de elfen. De rollen van Oberon en Titania worden gedeclameerd.

Mendelssohns muziek wordt helaas zelden gebruikt. Toch schreef Shakespeare in zijn opvoeringsaanwijzingen hier al liederen voor. Al behelst deze opname niet de complete tekst, toch is het een verrukkelijk toonbeeld van hoe muziek en drama op een andere manier dan in opera tot één geheel kunnen worden samengevoegd.

Virgin Classics Crescendo, nr. 7243 5 45532 2 6; www.virginclassics.com

    • Kester Freriks