21 doden na paniek in club VS

Zeker 21 mensen zijn in de nacht van zondag op maandag om het leven gekomen toen in een nachtclub in de Amerikaanse stad Chicago paniek uitbrak. Vijftig clubgangers zijn gewond geraakt.

In de nachtclub, waar volgens de brandweer 500 mensen aanwezig waren, brak grote paniek uit nadat veiligheidsbeambten van de club peperspray en traangas gebruikte om een groep vechtende vrouwen uit elkaar te houden. Veel clubgangers werden onder de voet gelopen nadat zij de nooduitgang probeerde te bereiken. Anderen werden plat gedrukt omdat verschillende van uitgangen op slot of geblokkeerd bleken te zijn.

Volgens het stadsbestuur van Chicago waren de veiligheidsvoorzieningen van de club gebrekkig en was de eigenaar daar vorig jaar al op gewezen. Hij had de opdracht gekregen om de deuren van zijn club te sluiten. Het bestuur van de stad heeft gezegd een aanklacht tegen hem in te zullen dienen.

Advocaten van de eigenaar die de sluiting heeft aangevochten, hebben gezegd dat een definitief oordeel over sluiting nog niet was geveld. Bovendien zouden de veiligheidsbeambten niet bij de club, maar bij een sponsor in dienst zijn.

De E2 club op de tweede verdieping van een restaurant in het centrum van de stad was zondagnacht tot de nok toe gevuld omdat het de volgende dag Presidents Day was, een vakantiedag in de Verenigde Staten. Schreeuwende clubgangers zouden de trappen zijn afgestormd en over elkaar heen zijn gevallen. Een man vertelde aan de lokale media dat hij omver werd gelopen, bewusteloos raakte en al dood was verklaard. ,,Het laatste wat ik mij herinner is dat ik een klap kreeg van een kerel die 150 kilo moet hebben gewogen. Het volgende wat ik weet is dat ik wakker werd in een lijkzak.''

De clubramp is een van de grootste in zijn soort in de Verenigde Staten.