Winst Axa stijgt in moeilijke markt

De fabrikant van sloten en fietsaccessoires Axa Stenman heeft de winst vorig jaar ondanks moeilijke marktomstandigheden met 22 procent zien stijgen tot 4,6 miljoen euro. De omzet daalde met 2,8 procent tot 66,6 miljoen, zo maakte het bedrijf vanmorgen bekend.

De winstgroei is het gevolg van kostenbesparingen en het inkrimpen van het personeelsbestand met ruim 30 arbeidsplaatsen tot 535 werknemers. Een jaar eerder schrapte het in Veenendaal gevestigde bedrijf al ruim 100 banen.

Axa is afhankelijk van ontwikkelingen in de woningbouw, waar het hang- en sluitwerk afzet, en de fietsenmarkt, die sloten, dynamo's en fietsverlichting afneemt. Voor beide markten zijn de vooruitzichten onzeker, waardoor Axa geen uitspraak zegt te kunnen doen over de verwachtingen voor 2003.

Fietsaccessoires, de grootste productlijn van Axa, boekte de meeste omzetdaling. Volgens Axa heeft het afgenomen consumentenvertrouwen geleid tot een lagere vraag naar fietsen. De omzet uit fietsaccessoires daalde met 3,7 procent tot 38,8 miljoen euro. In Nederland daalde de omzet met 5 procent tot 18,4 miljoen euro, als gevolg van een lagere vraag bij rijwielhandelaren, die hun voorraden zagen stijgen.

De omzet uit hang- en sluitwerk daalde met 1,6 procent tot 27,8 miljoen euro. De marktomstandigheden zijn volgens Axa vooral slecht op de de markt voor nieuwbouwwoningen. Gezien het afgenomen aantal verstrekte bouwvergunningen in de afgelopen twee jaar, zal dat voorlopig zo blijven, verwacht Axa. Op de markt voor renovatie van bestaande woningen gaat het beter, waardoor Axa een hogere afzet van hang- en sluitwerk bij doe-het-zelfwinkels verwacht.

Axa Stenman verdwijnt later dit jaar waarschijnlijk van de beurs. Een groep beleggers onder leiding van de Friesland Bank bracht op 12 december een bod uit van 15 euro per aandeel, wat neerkomt op een premie van 30 procent op de beurskoers in de zes maanden daarvoor. Axa herhaalde vanmorgen de eerder uitgesproken verwachting dat het bod zal slagen. Het bedrijf ziet niet langer het nut van een beursnotering. De handel in het aandeel Axa is minimaal.