VS zint op sancties tegen Noord-Korea

De Amerikaanse regering zint op sancties tegen Noord-Korea. Dat bericht vandaag The New York Times.

Tot de maatregelen die worden overwogen, behoort het blokkeren van geldoverboekingen naar Noord-Korea van Noord-Koreanen die in Japan wonen. Washington wil ook voorkomen dat Noord-Korea wapens koopt of verkoopt. De Verenigde Staten overwegen daarom ook schepen met wapentransporten te onderscheppen.

In december onderschepten de Amerikanen een Noord-Koreaans schip dat met vijftien scudraketten aan boord onderweg was naar Jemen. De Verenigde Staten hadden echter geen recht de lading in beslag te nemen en moesten het schip weer laten gaan. Om herhaling van een dergelijke situatie te voorkomen, hebben de VS toestemming van de Veiligheidsraad nodig om een Noord-Koreaans wapentransport in beslag te nemen.

De Verenigde Staten hopen dat de VN-Veiligheidsraad over twee weken Noord-Korea veroordeelt wegens het weer in gebruik nemen van kerncentrales. De Noord-Koreanen zeggen dat te moeten doen omdat de VS hun toezegging niet langer nakomen om olie te leveren. Noord-Korea hield zich niet aan in 1994 met de Verenigde Staten gemaakte afspraken over bevriezing van zijn kernenergieprogramma. Dat zou zo beperkt worden dat het land geen kernwapens kon vervaardigen. In ruil daarvoor zouden de VS olie naar het land exporteren. Toen de Verenigde Staten afgelopen najaar ontdekten dat Noord-Korea de afspraken niet naleefde, ontstond er hooglopende ruzie. Die gaat gepaard met veel verbaal geweld.

Vandaag nog heeft Noord-Korea laten weten dat het een nucleaire oorlog met de Verenigde Staten zeker zal winnen. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei afgelopen vrijdag dat Noord-Korea mogelijk nog voor de zomer ,,vijf of zes'' kernwapens bezit.

De Noord-Koreaanse directeur van de energiebedrijven verklaarde dit weekeinde dat zijn land nog eens vier krachtige kerncentrales gaat bouwen.