VS roepen op tot eenheid tegen Irak

De Verenigde Staten hebben gehamerd op de noodzaak dat de internationale gemeenschap de gelederen sluit en de druk op Irak handhaaft. Anders wordt oorlog onvermijdelijk.

Het betrekkelijk milde verslag over Irak van chef-wapeninspecteur Hans Blix van vrijdag in de VN-Veiligheidsraad heeft internationale oproepen versterkt om de wapeninspecteurs meer tijd te geven. Maar de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, Condoleezza Rice, zei gisteren dat dat praten over meer tijd voor de wapeninspecteurs de druk op Irak verlicht om te doen wat de VN eisen en zo oorlog dichterbij brengt. Maar ze liet de deur open voor een nieuwe resolutie in de Veiligheidsraad die gebruik van geweld tegen Irak toestaat, al voegde ze eraan toe dat die niet mag worden gebruikt als ,,vertragingstactiek'' en dit niet nodig is om de Iraakse president Saddam Hussein met geweld te ontwapenen. Rice zei dat Saddam weken heeft, geen maanden, om alsnog zelf zijn massavernietigingswapens op te geven.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, weigerde vanochtend een tijdslimiet te stellen voor de indiening van een tweede resolutie. Voor de BBC-radio, voor zijn vertrek naar Brussel voor een Europese spoedtop over de Iraakse crisis, zei hij dat toepassing van resolutie 1441 van de Veiligheidsraad ,,belangrijkste prioriteit is''. Daarbij onderstreepte hij dat de wapeninspecteurs tijd moeten hebben om hun werk te doen, maar dat intussen Irak niet de kans moet krijgen om ,,dezelfde spelletjes te spelen die het de laatste twaalf jaar heeft gespeeld''.

De Franse president, Jacques Chirac, erkende in een vraaggesprek met het Amerikaanse weekblad Time dat als ontwapening van Irak wordt bereikt, ,,dat in grote mate te danken zal zijn aan de aanwezigheid van de Amerikaanse armada ter plaatse''. Zowel hij als zijn minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, achtten daarentegen een tweede VN-resolutie niet nodig zolang de wapeninspecteurs resultaat boeken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, pleitte voor een langdurig VN-controleregime. ,,Het kan wel zo zijn dat de inspecteurs nog geen volledige ontwapening van Irak hebben bereikt'', zei hij, maar dat is nog geen reden om ,,deze weg nu te verlaten en naar het laatste middel van een militaire actie te grijpen.''

De Turkse regering liet gisteren weten dat een belangrijke, voor morgen vastgestelde stemming in het parlement over de stationering van tienduizenden Amerikaanse militairen in het land mogelijk wordt uitgesteld. Deze troepen zijn bedoeld voor een noordelijk front tegen Irak. Maar ,,er zijn moeilijkheden wat betreft het tijdstip'' van de stemming, zei minister van Buitenlandse Zaken Yasar Yakis na terugkeer van besprekingen in de VS. Minister van Economische Zaken Ali Babacan legde uit dat Turkije en de VS het tijdens die besprekingen niet eens zijn geworden over een Amerikaans hulppakket om de Turkse schade van oorlog in het buurland te compenseren.