Vrije jongens

Er zijn diverse soorten Hagenaars die zich druk maken om de vestiging van een justitiële jeugdinrichting in hun buurt. Ze wonen in Duttendel, een wijk die als een van de betere in Den Haag geldt. Aan de rand daarvan ligt de strafgevangenis van Scheveningen, internationaal vermaard door de aanwezigheid van oorlogsmisdadigers. Sommige buurtbewoners zijn gewoon bang voor meer overlast. Ze wonen pal naast de gevangenis en maken nu al het nodige mee. Af en toe een ontsnapping. Maar vooral herrie van mensen die over de gevangenismuur heen langdurige schreeuwconversaties voeren met hun ingesloten geliefden, die zich door ventilatieroosters verstaanbaar kunnen maken. Deze Hagenaars, onder wie gepensioneerde bewaarders, hebben het liefst dat er geen opvoeddetentie bij komt. Ze vinden dat nu een andere buurt aan de beurt is.

Andere Duttendellers zeggen niet zozeer bezwaar te maken tegen de komst van de jeugdinrichting, maar wel tegen de verkeerd gekozen locatie. Justitie wil een halfopen inrichting bouwen voor 24 veroordeelde tieners, een dependance van de jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Nachtdetentie, zo heet deze vorm van opvang die ook in Amsterdam en Rotterdam wordt toegepast. Doel is de jongens zo min mogelijk uit hun dagelijkse ritme te halen; ze mogen overdag zelfstandig naar school of werk en integreren in een min of meer vertrouwde omgeving, legt directeur Roel de Bruijn van Teylingereind uit. Welnu, zeggen deze bewoners, dan moet je zo'n nachtdetentie vooral niet bouwen naast een gevangenis voor mensen die daar niet voor zweetvoeten zitten, zware jongens tegen wie de jongens misschien wel opkijken, idolen van hun toekomst.

Er zijn ook mensen die zich hebben verenigd in een platform veiligheid, waarin twee basisscholen, tennisclub Leimonias en hockeyclub Klein Zwitserland zitting hebben. Zij hebben kinderen en vinden het een onprettig idee dat veroordeelde jongeren los in hun straten en door het groen lopen, vertelt platformcoördinator Jan-Peter Herwich, en dat in een tijd waarin iedereen de mond vol heeft van veiligheid op straat. De veroordeelde jongeren hoeven niet direct misdaden te plegen om toch overlast te veroorzaken, zegt de schoolleider Ignaz Anderson van de Vrije School, door met scooters rond te rijden of zijn basketbalveldje te bezetten. Er moet een doortimmerd veiligheidsplan komen, vinden de buurtbewoners.

Directeur Roel de Bruijn van Teylingereind vertelt dat hij veel energie gaat steken in overleg met de buurt, dat de jongeren zorgvuldig worden geselecteerd en dat ze alleen zonder toezicht naar school mogen als ze hebben bewezen deze zelfstandigheid aan te kunnen. Uit Rotterdam heeft hij vernomen dat de nachtdetentie zonder wanklank verloopt. Maar de bewoners willen garanties. Ze willen dat de gemeente meer doet dan alleen nagaan of de bouw voldoet aan het bestemmingsplan. Schoolleider Anderson heeft burgemeester Deetman in een brief persoonlijk aansprakelijk gesteld.

    • Arjen Schreuder