Voor Vitesse dreigt nu ook het sportieve verval

Vitesse is het spoor volledig bijster. De Arnhemse voetbalclub koerst als een spookrijder door de eredivisie, op zoek naar een afrit. Ook gisteren in Waalwijk kon ploeg van trainer Mike Snoei de lijdensweg niet beëindigen. Vitesse ging tegen RKC verdiend met 1-0 ten onder.

Na een dramatische reeks van acht wedstrijden waarin de club slechts één punt behaalde (thuis tegen De Graafschap) is het eens zo ambitieuze Vitesse verworden tot een serieuze degradatiekandidaat. In de strijd om lijfsbehoud volgt voor de huidige nummer vijftien van de eredivisie aanstaande woensdag in het Gelredome een cruciaal duel met nummer voorlaatst FC Zwolle. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot het bestuur van het noodlijdende Vitesse Snoei uit zijn lijden zal verlossen. Snoei na afloop van het echec tegen RKC over zijn toekomst: ,,Of ik mag blijven? Dat is niet aan mij. Daar gaat het bestuur over. We zien het wel. We horen het wel.''

De geboren Rotterdammer kreeg dit seizoen verrassend de voorkeur boven Edward Sturing, die Vitesse vorig seizoen als tijdelijk vervanger van Ronald Koeman naar Europees voetbal leidde. Sturing mocht zich met de jeugdopleiding gaan bemoeien, terwijl de op het hoogste niveau onervaren Snoei de verantwoordelijkheid kreeg over het eerste elftal. De 39-jarige coach moest weliswaar met leden ogen toezien hoe belangrijke krachten als Victor Sikora, Mahamadou Diarra, Remco van der Schaaf, Michel Kreek en Marc van Hintum vertrokken, maar met de komst van Aleksandar Rankovic en Purrel Fränkel begon zowel de clubleiding als de technische staf vol sportieve ambities aan het seizoen. Als een vingerwijziging naar het negatieve spel onder Sturing werd bovendien openlijk uitgesproken dat Vitesse met deze selectie weer aanvallend zou gaan voetballen.

Wie na negentien wedstrijden de balans opmaakt, ontkomt niet aan de conclusie dat er na de jarenlange financiële malaise nu ook een ernstige sportieve crisis heerst in het Gelredome. De club die amper een paar jaar geleden nog droomde van een plaats in de prestigieuze Champions League is halverwege de competitie al kansloos voor een plaats in het Intertoto-toernooi. De achterstand op nummer zeven NEC bedraagt sinds gisteren maar liefst veertien punten. Van aanvallend voetbal is al helemaal niets terecht gekomen. In negentien wedstrijden maakte de Gelderse club slechts zeventien keer een doelpunt. En wat misschien nog wel het meeste zorgen baart is dat de teamgeest in de ploeg van Snoei ver te zoeken is. Het elftal hangt als los zand aan elkaar.

In de eerste helft van de competitie werden door opzienbarende resultaten in het UEFA-Cuptoernooi de problemen nog verbloemd. Snoei rende dit najaar nog juichend als een klein kind het veld in toen zijn ploeg via Rapid Boekarest en Werder Bremen de derde ronde bereikte, maar tijdens de wedstrijden in de eredivisie zit de voormalige jeugdtrainer meestal hoofdschuddend op de bank. De laatste overwinning van Vitesse in de nationale competitie dateert al weer van vorig jaar november, toen Willem II in Tilburg met 3-1 werd verslagen.

Tijdens de overwintering van de selectie in Portugal hoopte Snoei de basis te leggen voor de ommekeer. De eerder verbannen Fransman Didier Martel kreeg een nieuwe kans, routinier Jan van Halst kwam over van Ajax en geblesseerde spelers als Déjan Stefanovic, Gert Claessens en Bob Peeters keerden langzaam terug. Na een eclatante 4-2 overwinning in de achtste finale van het bekertoernooi tegen NAC Breda dacht Snoei aan de weg omhoog te kunnen beginnen. De bekerzege bleek echter niet meer dan een incident.

Na de 2-0 nederlaag vorige week tegen Roda JC voerde Vitesse gisteren in Waalwijk opnieuw een wanvertoning op. Zonder enige bezieling werd het alles behalve goed spelende RKC tegemoet getreden. Alsof de Vitessenaren geen seconde in een gunstig resultaat geloofden, bewogen ze zich over het keiharde veld. De spelers die eerder dit seizoen als een gebaar aan de club besloten minder winstpremie te willen incasseren, wekten niet de indruk dat ze geïnteresseerd waren in de bonus die wordt uitbetaald bij een zege. Trainer Snoei lijkt het na vijf competitienederlagen op rij ook niet meer te weten.

Symptomatisch voor de malaise waarin Vitesse verkeert, was een mislukte doelpoging van middenvelder Van Halst vlak voor rust. Voor een leeg doel schoof de huurling van Ajax de bal naast. Kort daarvoor had Patrick van Diemen Vitesse al met een daverend schot op een 1-0 achterstand gezet. In de tweede helft mocht de Arnhemse formatie van geluk spreken dat het moeilijk scorende RKC allerminst zuinig met de kansen omsprong waardoor de nederlaag nog beperkt bleef.

De altijd bescheiden gebleven Waalwijkse club mag na de krappe zege met een vijfde plaats nog hopen op Europees voetbal, terwijl de club die jarenlang leed aan grootheidswaan vierde van onderen staat. Het ooit door voormalig voorzitter Karel Aalbers gebouwde luchtkasteel stortte enige tijd geleden financieel in, nu lijkt ook het sportieve verval niet meer te stoppen. Voor het eerst sinds 1989 moet Vitesse weer strijden tegen degradatie. Het weinig overgebleven kapitaal op het veld wordt in Arnhem met de week minder waard.

    • Koen Greven