Vodafone verdacht van omkoping

Het openbaar ministerie in Düsseldorf heeft zes voormalige Mannesmann-bestuurders aangeklaagd in verband met vergoedingen die het Britse Vodafone bij de overname aan het management van het Duitse bedrijf heeft betaald. Dat heeft het kantoor van de openbaar aanklager vanochtend bekend gemaakt.

Het openbaar ministerie wilde nog geen details geven omdat de betroffen personen pas vandaag formeel van de aanklacht op de hoogte zouden worden gebracht. Onder de aangeklaagden zouden zich onder andere Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, voorzitter van vakbond IG-Metall Klaus Zwickel en voormalig Mannesmann-directeur Klaus Esser bevinden.

Ten tijde van de overname heeft Vodafone tussen 100 en 125 miljoen euro aan handdrukken en premies uitgekeerd aan de leiding van Mannesmann. Klaus Esser zou bijvoorbeeld een vergoeding van 30 miljoen euro hebben gekregen. Op zijn minst een deel van de betalingen zou illegaal zijn geweest, aldus het openbaar ministerie.

De betrokken managers hebben de aantijgingen over de vergoedingen in het recente verleden als absurd van de hand gewezen. Ackermann, destijds commissaris bij Mannesmann, zei onlangs: ,,De bedragen waren niet te hoog, ik zie de hele zaak met vertrouwen tegemoet.'' Esser diende eerder al een klacht in tegen het openbaar ministerie wegens smaad. Het onderzoek naar de overname heeft twee jaar geduurd. Of het tot een rechtszaak komt is onduidelijk; daarover moet het Landgericht in Düsseldorf beslissen.

De overname van Mannesmann groeide drie jaar geleden uit tot een spectaculair gevecht. Uiteindelijk betaalde Vodafone 118 miljard euro voor het Duitse industrieconglomeraat, het op een na hoogste in de industriële geschiedenis.