Uytdehaage wint 5.000 meter in Baselga

Door zijn overwinning op de 5.000 meter, bij de wereldbekerwedstrijden in Baselga, heeft Jochem Uytdehaage zijn kansen vergroot om zich te plaatsen voor het WK afstanden. Op dat toernooi, volgende maand in Berlijn, hoopt de tweevoudig olympisch kampioen zijn teleurstellende seizoen goed te maken.

Uytdehaage zal eerst nog een topprestatie moeten leveren bij de wereldbekerfinale in Heerenveen (7-9 maart), een week voor het WK. In Thialf strijdt hij met Carl Verheijen, Bob de Jong, Gianni Romme en, waarschijnlijk, Ralf van der Rijst voor een van de drie beschikbare tickets op de vijf kilometer.

De wederopstanding van Uytdehaage werd wellicht mede veroorzaakt door een materiaalwissel, al wilde hij daar zelf niet veel waarde aan hechten. Uytdehaage schaatste dit seizoen op nieuwe buizen, maar de juiste afstelling leek hij nooit te hebben gevonden. Toen dat gevoel door de matige resultaten werd versterkt, besloot hij onlangs terug te gaan naar het `oude' materiaal. ,,Ik rijd weer op mijn succesbuizen'', sprak Uytdehaage, verwijzend naar de zeges van vorig jaar op de Olympische Spelen, EK en WK allround.

De Rus Yevgeni Lalenkov won zaterdag de 1.500 meter, voor Mark Tuitert en Erben Wennemars. In de B-groep reden Beorn Nijenhuis en Ralf van der Rijst sneller dan Lalenkov, maar zij deden dat bij aanmerkelijk betere weersomstandigheden. Bij de vrouwen was Anni Friesinger superieur. Ze won de 1.500 en de 3.000 meter. Vorige week kon ze als gevolg van ziekte bij de WK allround in Gotenburg haar wereldtitel niet verdedigen.