Strijd om Berlioz in Panthéon

In Frankrijk is een felle strijd uitgebroken over een mogelijke bijzetting van het stoffelijk overschot van de componist Hector Berlioz in het Panthéon in Parijs. Daar rusten de lijkkisten van de vele grootheden die het glorierijke Frankrijk in de loop der eeuwen heeft voortgebracht. Onder hen is nog geen enkele componist en dat is slechts één van de argumenten van de voorstanders die Hector Berlioz (1803-1869) deze buitengewone eer gunnen. In het jaar dat zijn tweehonderdste geboortedag wordt herdacht zou hij in het Panthéon moeten worden bijgezet op 21 juni, in Frankrijk de dag van het jaarlijkse Fête de la Musique, het Muziekfeest.

Maar zoals de website van de BBC meldt, zijn er ook verklaarde tegenstanders van het voorstel, dat afkomstig is van het comité dat de Berlioz-herdenking dit jaar organiseert. Daaronder zijn ook fans van de componist, die tijdens zijn leven zeer omstreden was. In Parijs is zelfs geen straat vernoemd naar Berlioz die nu algemeen wordt beschouwd als een avant-gardist in het negentiende-eeuwse componeren tussen Beethoven en Wagner.

Sommige bewonderaars van Berlioz betogen dat zijn oeuvre te klein is. Berlioz componeerde vier symfonieën, waaronder de Symphonie fantastique waarin voor het eerst een leidmotief werd toegepast. Berlioz schreef drie opera's: Béatrice et Bénédict, de dubbelopera Les Troyens en La damnation de Faust. Berlioz' Faust was een revolutionair filmisch en flitsend werk met talloze korte scènes dat in de toenmalige operapraktijk niet op het podium met decors kon worden opgevoerd, zodat het bleef bij concertante uitvoeringen. Verder componeerde hij de Grande Messe des Morts en zo'n 20 andere stukken.

Maar al werd de nieuwe Parijse Opéra de la Bastille geopend met Berlioz Les Troyens, er zijn ook mensen die betogen dat voor de `rechtse' Berlioz geen plaats is in het Panthéon en dat hij moet blijven op de begraafplaats van Montmartre, waar hij naar eigen wens begraven ligt. Anderen betogen dat een rebel als Berlioz niet moet worden verenigd met het Franse establishment.

In het Panthéon liggen nu vooral schrijvers zoals Voltaire en Victor Hugo en vechters voor de onafhankelijkheid van Frankrijk, zoals de verzetsstrijder Jean Moulin. Afgelopen december kregen zij gezelschap van Alexandre Dumas.