Skititels voor broer en zus

Sankt Moritz behoorde het afgelopen weekeinde even toe aan de familie Kostelic. Janica werd er zaterdag wereldkampioene op de slalom, haar broer Ivica een dag later wereldkampioen op de slalom. Vader Ante gloreerde als trainer-coach, moeder Marica als de baas in de skifamilie.

Voor de eerste keer in de historie van de WK skiën werden broer en zus wereldkampioen en nog wel op hetzelfde onderdeel. Deze prestatie werd ingezet door Janica, de koningin van de Olympische Spelen in Salt Lake City 2002 met driemaal goud en een keer zilver.

De 21-jarige skister uit Zagreb was zaterdag ongenaakbaar. Ze veroverde de wereldtitel met 0,63 seconde voorsprong op de Oostenrijkse Schild en haar landgenote Hosp. Het was, na de combinatie, haar tweede titel in Sankt Moritz.

Haar twee jaar oudere broer Ivica was vorig jaar in Salt Lake City op de Winterspelen niet tegen de druk bestand. Hij viel daar uit in de slalom en wilde in de slalom in Sankt Moritz revanche nemen. Na winst van de eerste run kwam zijn titel in de tweede in gevaar door een opmerkelijke race van de Zwitser Silvan Zurbriggen. Hij hield in de tweede run 0,33 seconde over van zijn voorsprong van 0,73. Na de finish gleed Ivica in de armen van zijn zus die hem huilend van geluk opwachtte.

De Oostenrijkse Michaela Dorfmeister stelde na afloop cynisch. ,,Janica Kostelic is de beste toneelspeelster op de latten. Ze beweert altijd en overal last te hebben van blessures. Na het goud op de combinatie strompelde ze naar het podium. Knie, rug, ze klaagde overal over. Op de slalom had ze er zaterdag anders weinig last van.''

Broer Ivica werd eerder verdacht van nazi-sympathieën. Hij liet een Kroatische krant opschrijven dat hij zich op de WK had voorbereid `als een Duitse soldaat op de Tweede Wereldoorlog'. Die uitlating trok hij in Sankt Moritz ijlings in. Het artikel was, beweerde hij, uit zijn verband gerukt. Hij had willen zeggen dat hij tijdens de voorbereiding niets aan het toeval had willen overlaten. ,,Ik heb mijn wereldtitel te danken aan mijn voorbereiding'', was alles wat hij na zijn titelraces zei.