Scherpe daling van de olieprijs

De olieprijs is vanmorgen fors gedaald omdat de markt niet verwacht dat er de komende week een aanval op Irak zal plaatsvinden. Ook een staking in olie-producent Nigeria kon de prijsdaling niet stoppen.

De olieprijs steeg afgelopen week tot het hoogste niveau in twee jaar, vooral door de dreiging van een oorlog in de olierijke Perzische Golf en de naweeën van de staking in olie-exporteur Venezuela. Een militair conflict in het Midden-Oosten lijkt voorlopig echter niet aan de orde omdat de wapeninspecteurs nog altijd geen bewijs hebben gevonden dat Irak massavernietigingswapens heeft en meer tijd willen voor de inspecties, een verzoek dat door veel landen wordt gesteund.

De prijs van een vat Brent Noordzee-olie daalde vanochtend naar 31,95 dollar, 55 cent minder dan vrijdag. Ondanks de daling staat de prijs nog altijd op een hoog peil. Een een vat olie kost veel meer dan de bandbreedte van 22 tot 28 dollar waarin de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) de olieprijs graag tussen zou zien bewegen.

Een staking in OPEC-lid Nigeria, `s werelds zesde olie-exporteur, zou de komende tijd voor extra onzekerheid kunnen zorgen. Afgelopen weekend legden werknemers van de overheidsinstelling DPR het werk neer. De DPR houdt toezicht op het laden van olie in tankers. De werknemers zeggen dat ze achterstallig loon tegoed hebben en eisen ook hogere salarissen. De acties hebben vooralsnog geen invloed op de dagelijkse olie-export van twee miljoen vaten. De olie wordt vooral gewonnen via samenwerkingsverbanden tussen de Nigeriaanse regering en oliemaatschappijen. De maatschappijen, waaronder Koninklijke/Shell, hebben voorlopig eigen werknemers ingezet om de stakers te vervangen.

Vakbondsleiders in Nigeria sluiten niet uit dat de staking zich zal uitbreiden als het loonconflict niet snel wordt opgelost. De actie wordt gesteund door de invloedrijke Pengassan vakbond en als deze zijn leden oproept om het werk ook neer te leggen kan de export in gevaar komen. Dit zou een extra tegenvaller betekenen voor de Verenigde Staten, het land waar de helft van de Nigeriaanse olie heengaat. De VS hebben al fors te lijden onder de sterk verminderde toevoer vanuit Venezuela