Papadopoulos volgt Kliridis op Cyprus op

Voor het eerst sinds de dagen van de in 1977 overleden aartsbisschop Makarios zijn de presidentsverkiezingen op Grieks-Cyprus in de eerste ronde beslist. Verrassend winnaar is Tassos Papadopoulos.

Papadopoulos (69), voorzitter van de Democratische Partij, kreeg 51,5 procent van de stemmen. De zittende president Glafkos Kliridis (84) die een derde ambtsperiode nastreefde (voor de duur van slechts zestien maanden), haalde slechts 38,8 procent, en Alekos Markidis, de man die hem in het rechtse kamp de voet dwars zette, 6,6 procent.

Cyprus is sinds 1974 gedeeld in een Grieks en een Turks deel. Dit laatste wordt alleen door Turkije erkend. Rauf Denktas, de leider van Turks-Cyprus, zei vanmorgen in een reactie dat de zege van Papadopoulos neerkomt op een ,,overwinning van de onverzoenlijken''

De gedachten gaan terug naar 1981, toen in Griekenland de partij van de man die het land in de Europese Gemeenschap had binnengeloodst, Karamanlis, de verkiezingen verloor van de man die zich tegen die EG had gekeerd, Andreas Papandreou. Op dezelfde manier heeft Kliridis geen plezier beleefd aan zijn eind vorig jaar op de Europese top in Kopenhagen behaalde succes, namelijk uitzicht op de toetreding van Cyprus tot de Europese Unie in mei volgend jaar. Beide zeges stonden in het teken van de interne politiek en van de leus: állagy (verandering).

Nu Papadopoulos, decennialang de grote verwerper van elke concessie aan de Turks-Cyprioten, president wordt, lijkt de kans op een akkoord over het verenigingsplan van VN-secretaris-generaal Kofi Annan alleen maar kleiner geworden. Of de theorie zou opnieuw moeten opgaan dat juist politici die zich zo negatief hebben opgesteld zulke concessies aan hun achterban kunnen verkopen.

De winnaar van gisteren heeft meteen een beroep gedaan op de verliezer, diens grote ervaring en contacten in dienst te blijven stellen van de Republiek. Op 28 februari moeten Grieks- en Turks-Cyprioten zich uitspreken over het plan van Annan. Kliridis is dan formeel nog president, maar hij liet gisteren al doorschemeren dat hij en zijn opvolger het best samen met Annan kunnen confereren.

Papadopoulos had het na zijn zege, anders dan in zijn vroegere spraakgebruik, over ,,mijn Turks-Cyprische medeburgers''. Dat was vanouds meer het jargon van de communistische partij Akel (34 procent van de stemmen) aan wier steun hij zijn verkiezing heeft te danken. Bij de feestelijkheden gisteravond ontwaarde men veel rode vlaggen, maar slechts enkele vertoonden hamer en sikkel.

    • F.G. van Hasselt