Non-stop nieuws op tv in China

De nationale Chinese televisiezender CCTV wil een nieuwszender in de lucht te brengen die 24 uur per dag uitzendt. Plannen daartoe zijn vorige week door de overheid goedgekeurd, aldus een woordvoerder van de CCTV. ,,We lopen al lang met dit plan rond, maar het is pas onlangs goedgekeurd'', zei woordvoerder Cao. Een datum voor de start van de uitzendingen is nog niet genoemd.

Het plan is interessant, omdat de zender het nieuws zo veel mogelijk heet van de naald wil brengen. Dat is alleen niet gemakkelijk met een overheid die tot nu toe streng toezicht houdt op de inhoud van juist de nieuwsuitzendingen. In het ontwerp dat de Nederlandse architect Rem Koolhaas eind vorig jaar mocht aanleveren voor de bouw van de nieuwe, 600 miljoen dollar kostende huisvesting van de CCTV, zijn in de buurt van de nieuwsstudio's nog steeds kleine ruimtes ingetekend waar de censoren hun werk kunnen doen. Of die censuur snel zal verdwijnen, is nog maar zeer de vraag.

De nieuwsuitzendingen zijn momenteel niet geheel, maar wel goeddeels gevuld met intens saaie verslagen over hoe de president bevriende staatshoofden ontvangt in de Grote Hal van het Volk, met eindeloos herhaalde campagnes die het theoretische gedachtengoed van de president onder de aandacht van de bevolking moeten brengen en met beelden van hoe de verzamelde internationale pers aan de lippen hangt van China's grote leiders. Niet echt informatieve kost, dus, en vooral heel saai.

Juist die saaiheid is het grote probleem. Veel kijkers haken af, en zien liever de spel-en amusementsprogramma's die op andere netten worden aangeboden. En dat is voor CCTV heel vervelend, want de overheid wil de media wel beheersen maar niet financieren. Ook de CCTV moet het leeuwendeel van de inkomsten uit advertenties zien te halen, en dat kan alleen met aantrekkelijke nieuwsuitzendingen. Dat de overheid het voorstel van de CCTV heeft goedgekeurd, opent in ieder geval de mogelijkheid dat de commercie uiteindelijk de strijd van de ideologie zal winnen.