Nederland helpt VS met transporten

Nederland helpt de Verenigde Staten met de doorvoer van Amerikaans militair personeel en materieel ter voorbereiding op een mogelijk militair optreden in Irak.

Dat heeft demissionair minister Kamp van Defensie vanmorgen om zes uur per brief aan de Tweede Kamer laten weten. Een eerste transport met Amerikaans materieel is vanmorgen per trein aangekomen in de Rotterdamse haven, zo bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Defensie vanmiddag. Een tweede transport stond vanmiddag rond 13.00 bij de Duitse grens. De treinen vervoeren daarnaast technici. Het transport wordt beveiligd door het korps van de nationale reserve, aldus de woordvoerder.

Volgens een woordvoerder van het transportbedrijf Railion, dat de transporten uitvoert, gaat het om ,,ongeveer 26 treinen in totaal'', die binnen een week worden verwacht. De treinen vervoeren behalve tanks en pantserwagens ook apparatuur, zegt Railion. ,,Maar voornamelijk rijdend materieel.''

De Nederlandse medewerking aan de transporten is politiek omstreden. De SP, die tegen is, heeft gisteren een spoeddebat aangevraagd, dat mogelijk morgen in de Tweede Kamer zal worden gehouden. De PvdA stemt dan mogelijk niet in met de troependoorvoer, wanneer althans in de ogen van de PvdA de hulp neerkomt op meewerken aan de voorbereidingen op een oorlog tegen Irak. Dat heeft Kamerlid Albayrak zaterdag in een televisieuitzending gezegd, in afwachting van de brief van het kabinet. Partijleider Bos wil vandaag met zijn fractie overleggen, voordat hij zich over de kwestie uitlaat, zei hij vanmiddag.

In de brief aan de Kamer verwijst Kamp naar het reeds begin december door het kabinet ingenomen standpunt dat het ,,in beginsel positief'' staat tegenover het Amerikaanse verzoek doorvoer over Nederlands grondgebied mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder van Defensie zullen de transporten ,,omvangrijk'' zijn en ,,geen kwestie van dagen, maar van weken''. Het kabinet wil de Amerikanen ruime steun verlenen, behalve voor transporten per trein ook voor transporten per auto en via de lucht.

Nederlandse marechaussee en politie, en in voorkomende gevallen Nederlandse militairen, zullen voor bewaking en beveiliging worden ingezet, schrijft Kamp. Ook Amerikaanse militairen in Nederland zijn daarbij actief. Het Nationaal Coördinatiecentrum (NCC) van het minister van Binnenlandse Zaken coördineert de doorvoer, in nauw overleg met de Amerikaanse autoriteiten.

Het eerste contact tussen Defensie en Railion is ,,eind vorige week'' gelegd, zegt de woordvoerder van het transportbedrijf, een fusie tussen DB Cargo AG, NS Cargo NV en DSB Goods.

www.nrc.nl: dossier Irak