Gouden Beer voor film over vluchtelingen

Met de toekenning van een Gouden Beer aan `In This World' van Michael Winterbottom is dit weekeinde een van de meest politieke edities van de Internationale Filmfestspiele Berlin afgesloten.

Winterbottoms op digitale video gedraaide, half-documentaire film In this world over twee Afghaanse vluchtelingen, werd al tijdens de eerste festivaldagen vertoond. In de publiciteit werd de film over de neven Jamal en Enayat en hun door mensensmokkelaars uitgestippelde reis van Pakistan naar Engeland al snel overschaduwd door de vele Hollywoodsterren die met anti-Bush-uitspraken de oorlog tegen Irak hoopten te kunnen voorkomen.

Het was een van de meest politieke edities van het 53 jaar oude festival. Terwijl de crisis rondom Irak zich aan het opbouwen was, bleek het moeilijk om de microkosmos van het festival gescheiden te houden van de rest van de wereld. Dat filmmakers tegen oorlog zijn, was beslist niet de grootste openbaring. Of zoals festivaldirecteur Dieter Kosslick in zijn slotpersconferentie zei: ,,Maar ja, wie is er tegen de vrede?' Belangrijker was dat het Europese deel van de selectie films liet zien die bereid waren een groot publiek te bereiken en toch geen compromissen hadden gesloten waar het hun reflectie op de wereld betrof. Zo pakte de Britse regisseur Winterbottom de draad van zijn eerdere film Welcome to Sarajevo (1997) op en opende hij zijn camera wederom voor een internationaal conflict.

De bekroning met een Gouden Beer was de enige verrassing die de internationale jury van het festival in petto had. De overige prijzen weerspiegelden keurig de filmfavorieten zoals die zich bij pers, publiek en professionals hadden afgetekend. Festivallieveling Adaptation van regisseur Spike Jonze en scenarioschrijver Charlie Kaufman werd door de jury onder voorzitterschap van de Canadese filmmaker Atom Egoyan bekroond met de Grote Jury Prijs, de Zilveren Beer. Een regieprijs was er voor Patrick Chereau. Zijn Son frère kondigde hij al ten tijde van zijn Gouden Beer-winnaar Intimacy twee jaar geleden aan als ,,een film over het verval van het lichaam'. Acteur Sam Rockwell kreeg voor zijn rol van televisieproducent Chuck Barris in George Clooney's regiedebuut Confessions of a dangerous mind een Zilveren Beer. Net als vorig jaar, toen de complete damescast van 8 femmes van François Ozon met een acteerprijs werd onderscheiden, was er nu een Zilveren Beer voor de drie actrices die de hoofdrollen spelen in de Virginia Woolf-film The Hours: Nicole Kidman, Meryl Streep en Julianne Moore.

De Duitse films in het programma werden ook onderscheiden. Good Bye Lenin van Wolfgang Becker kreeg de Blauwe Engel voor de beste Europese film, Lichter van Hans-Christian Schmid en Wolfsburg van Christian Petzold ontvingen beide de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek.