Engelse cricketers winnen ruim van Nederlands elftal

Het Nederlands cricketelftal heeft in het toernooi om het wereldkampioenschap zijn tweede nederlaag geleden. Net zoals woensdag India, was gisteren in het Zuid-Afrikaanse East London ook Engeland enkele maten te groot voor Nederland. Engeland won met zes wickets. In zijn 50 overs tellende battinginnings kwam Nederland tot 142 runs voor negen wickets. Engeland had maar 23 overs en 2 ballen nodig om dat totaal te overtreffen (144/4).

De Engelse aanvoerder Nasser Hussain besloot na de gewonnen toss eerst te gaan fielden. In het duel tegen India was al duidelijk geworden dat in het batten de grote zwakte van het Nederlandse elftal ligt. Hussain wilde in de eerste wedstrijd van zijn team geen enkel risicio lopen nadat eerder het duel in en tegen Zimbabwe gewonnen werd gegeven.

Die affaire wierp een schaduw over de wedstrijd. Vlak voor het duel liet de Nederlandse aanvoerder Roland Lefebvre weten ,,blij te zijn dat de Engelsen zich nu tijdens dit wereldkampioenschap op het veld kunnen laten zien in plaats van in de rechtszaal''. Ongetwijfeld een onhandige verspreking van de ex-cricketprof die nu juist enige sympathie voor zijn vroegere collega's wilde laten blijken. Hussain tilde er niet zo zwaar aan. Het ging er hem alleen maar om Nederland in het cricketstadion van Buffalo Park, waar veel publiek was opgekomen, zo ruim mogelijk te verslaan.

East London is een bedompte metropool aan de oostkust van Zuid Afrika. De stad heeft na Soweto de grootste Township van het land. Mdantsane telt vijftien kilometer buiten de stad vierhonderd duizend zwarte bewoners. Sinds 1962 worden zij daar gehuisvest en vormen ze nu het overheersend beeld van East London waar de Nederlandse cricketers voor het ontwikkelingsprogramma van de internationale cricketbond ICC ook nog aan het werk gingen.

Tegen Engeland moest Nederland snel in de verdediging toen de eerste 5 batsmen samen niet verder kwamen dan 31 runs. Ook de topscorer van het eerste duel tegen India, Daan van Bunge, bleef nu met 4 runs achter en omdat de enige prof in het Nederlandse gezelschap Bas Zuiderent opnieuw met 2 jammerlijk faalde moest het van Tim de Leede komen om een redelijkse score te bereiken. De Voorburger, die tegen India als bowler uitblonk, liet nu met het bat zien dat hij nog steeds in topvorm is. Na een overtuigende zomer in de Nederlandse competitie bleef hij de sterke Engelse aanval met 58 not out overtuigend de baas. Steun van Kloppenburg (10), Edgar Schiferli (12) en alweer wicketkeeper Jeroen Smits (17 not out als nummer elf) bleef Nederland de volle vijftig overs overeind voor 142 runs. Het was leuk voor met name Daan van Bunge dat hij als legspinner in de slotfase nog de wickets van Michael Vaughan (51), Andrew Flintoff (0) en Nick Knight (51) kon claimen en na 3 overs de prachtige cijfers van 16 runs voor 3 wickets had.

    • Geerhard de Grooth