Een echte tenor naar finale van Songfestival

De tenor Arwin Kluft is met het geheel in het Italiaans gezongen lied Turiddu doorgedrongen tot de Nederlandse finale voor het Eurovisie Songfestival op 1 maart. Het nummer is geschreven door Giancarlo Romita en Jeroen Englebert, en gaat over de Corsicaanse vrijheidsstrijder Salvatore Giuliano. De klassiek geschoolde Kluft begon zijn carrière bij operetteverenigingen, won de TROS-zangwedstrijd Una Voce Particolare, deed als Andrea Bocelli mee aan de Soundmixshow en is nu solist in de DinnerShow in Hilversum.

Kluft was zaterdag de publieksfavoriet in de derde voorronde. De vakjury koos voor het damestrio Ebonique met het door twee Maltezen geschreven Heatwave. Voor de finale op 1 maart in Ahoy' in Rotterdam zijn nu tijdens drie voorronden zes van de acht nummers gekozen. Komende zaterdag volgt de laatste voorronde, waarin ook de zanger Gordon – de enige bekende naam tussen alle kandidaten – zal aantreden.

Behalve het Italiaanse lied hebben de voorronden tot dusver uitsluitend Engelstalige uptempo-nummers opgeleverd: Somewhere by the river door Mary Amora, Boogie all over the world door de damesgroep Zooom, One more night door Esther Hart, Time to party door de jongensgroep Mango Nuts en Heatwave door Ebonique.

De derde voorronde boekte slechts 800.000 kijkers, nog iets minder dan de vorige. Daarmee valt dit evenement in het niet bij de talentenjacht Idols die op RTL4 meer dan twee miljoen kijkers trok.