Crèche gesloten na ontdekking heroïne

Bij een vestiging van het particuliere kinderdagverblijf Denyo in Amsterdam blijkt een week geleden een bolletje heroïne te zijn gevonden in de mond van een baby. Het stadsdeel Zeeburg heeft die locatie van het kinderdagverblijf, dat vier vestigingen heeft, meteen gesloten in afwachting van onderzoek door de politie en de Inspectie Kinderopvang. De crèche blijkt geen vergunning te hebben.

Een van de leidsters vond de bruine klei-achtige substantie in de mond van het elf maanden oude kind. Aanvankelijk dacht ze dat het kauwgom was, zegt S. Geuljans, de juridisch adviseur van Denyo. ,,Maar een leidster opperde dat het heroïne was.'' De leidsters belden de directeur van Denyo, Joyce Luxemburg, die onmiddellijk de politie inschakelde. De politie bevestigde dat het heroïne was. ,,Dat spul hoort niet in de wereld en zeker niet in de buurt van kinderen'', zei Luxemburg. Verder verwijst ze naar Geuljans.

Volgens Geuljans is Denyo een ,,normaal'' kinderdagverblijf zonder kinderen van verslaafden. ,,Misschien heeft de baby het op de stoep opgeraapt en mee naar binnen gebracht.'' Het irriteert hem dat het stadsdeel meteen de vestiging sloot, terwijl de politie niemand heeft gearresteerd. ,,Het lijkt wel alsof het stadsdeel zich alvast indekt, terwijl Denyo ook slachtoffer is.''

Denyo had voor twee van zijn vier vestigingen al een vergunning maar niet voor de locatie waar de heroïne is gevonden. Volgens stadsdeel Zeeburg was die vergunning voorlopig afgewezen omdat de crèche onvoldoende leidsters met een geschikte opleiding had en de ruimte niet voldeed aan de brandweer-voorschriften. De vestiging is klein: er worden minder dan tien kinderen opgevangen.

Volgens artsen van de GG&GD is onbekend of heroïne eten dodelijk is. Gebruikers roken of spuiten heroïne. Zogeheten bolletjesslikkers overlijden regelmatig maar zij hebben cocaïne ingeslikt en vaak tientallen bolletjes.

    • De