Conflict raakt Korving in hart

Voor hordenloper Robin Korving hangt zijn toekomst als atleet af van het verzoeningsgesprek dat hij deze week met trainster Ineke Bonsen voert. Indien de breuk niet kan worden gelijmd, is zijn afscheid onvermijdelijk.

Voor hordenloper Robin Korving (28) valt deze week de beslissing over voortzetting van zijn sportcarrière. Als trainster Ineke Bonsen bereid is de breuk met hem te herstellen, kan hij verder werken aan zijn internationale comeback. Als beiden gebrouilleerd blijven, is het afscheid van Nederlands succesvolste hordenloper onvermijdelijk. ,,Want ik heb Bonsen en mijn oude trainingsgroep gewoon nodig; zonder hen wordt een vervolg van mijn loopbaan ongelooflijk moeilijk'', zegt Korving.

Het geëscaleerde conflict met Bonsen heeft Korving recht in zijn sporthart geraakt. Nadat de trainster hem enige weken geleden wegens een zoveelste geval van stuitende onhandelbaarheid de deur van de nationale hordenschool in Ookmeer had gewezen, ontdekte hij dat alleen trainen voor hem ondoenlijk is. De temperamentvolle atleet miste de sfeer en de competitie met zijn trainingsmaatjes Marcel van der Westen, Gregory Sedoc en Virgil Spier. ,,Het was gewoon niet leuk'', vertelt Korving. ,,Er is niemand aan wie je je kunt optrekken of met wie je je kunt meten. En ik miste de schema's. Op de korte termijn kan ik zelf wel iets verzinnen, maar voor de langere termijn heb ik een lijn, een planning nodig.''

Volgens afspraak zouden Bonsen en Korving een eventuele hernieuwing van de al dertien jaar durende samenwerking bespreken na de Nederlandse indoorkampioenschappen. Dat is een dezer dagen, want de titelstrijd had zaterdag plaats in het Belgische Gent, waar de de finale van de 60 meter horden overigens een symbolisch verloop kende. Terwijl Korving struikelde over de tweede horde en een lelijke smak maakte, snelden zijn voormalige (?) trainingsgenoten naar de plaatsen één (Sedoc), twee (Spier) en drie (Van der Westen). In geval van een verzoening verlangt Bonsen overigens dat ook de groep zich nog uitspreekt over de terugkeer van Korving.

In Gent bleek Korving afgelopen weekeinde heen en weer te worden geslingerd tussen hoop en vrees. Hij heeft serieuze twijfels over een oplossing van het conflict. ,,Want er is behoorlijk wat gebeurd'', zegt de atleet zonder zoals hij met Bonsen heeft afgesproken op de aard van het conflict in te gaan. ,,Ik zal me in het gesprek natuurlijk niet te brutaal opstellen, want het is voor de paar jaar die ik nog te gaan heb wel vreselijk belangrijk dat ik in die groep zit. Het zou lullig zijn als het op deze manier ophoudt. Als ik het nu echt niet meer had, was het anders. Maar ik had juist het idee dat het weer de goede kant met me opging. Vooral vorig jaar oktober en november hoorde ik het in de verte weer donderen, zo goed trainde ik. En Bonsen had toen toch ook zoiets van: zo, er is er eentje uit de dood opgestaan.''

Nadien volgde een terugslag als gevolg van blessures en liepen de frustraties dermate hoog oog op, dat de grote clash met Bonsen volgde. Indirect is het een gevolg van de ernstig knieblessure die Korving twee en een half jaar geleden bij de Olympische Spelen in Sydney opliep. Maar direct ligt het aan zijn actuele, belabberde situatie. De steeds maar sukkelende Korving is sindsdien wegens gebrek aan prestaties vrijwel al zijn inkomstenbronnen kwijtgeraakt. Hij kan alleen nog voor maximaal duizend euro per jaar aan trainingstechnische onkosten bij de atletiekunie indienen, voor het overige is hij aangewezen op zijn spaarcenten. ,,Mijn verleden betaalt me nu'', zegt hij met enig gevoel voor drama.

Bonsen hield zich zaterdag in Gent op de vlakte over de kans dat een verzoening slaagt. Korving zal in haar perceptie aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, maar ze wil niet zeggen welke; alleen in algemene termen, dat hij de sfeer niet moet verpesten en normaal zijn werk moet doen, ook als hij het een keer niet met de trainster eens is. Bonsen: ,,Als je zo intensief met elkaar optrekt, moet het wel plezierig blijven. Of de andere jongens hem terugwillen? Hhhmmm.''

En die reserve blijkt bij navraag terecht. Van der Westen zal geen veto over Korving uitspreken, maar enthousiast is de Amsterdammer evenmin. ,,Hij kan wat mij betreft terugkeren, maar ik zie het niet als een aanwinst. Ik vind het prima zoals het nu gaat; het is een stuk vrediger. Ik ga niet dwarsliggen, maar als hij niet kan aantonen dat hij veranderd is, dan zeg ik: liever niet terug. Hij moet heel goed beseffen dat we één groep zijn en dat het niet allemaal van Robin Korving afhangt.''

Spier reageert iets genuanceerder, al heeft ook hij zijn bedenkingen. ,,Ik wacht Korvings gesprek met Bonsen af en op basis daarvan neem ik een beslissing. Ik wil ook eerst met hem praten en dan zal ik zeggen wat me wel en niet bevalt. Mijn grondhouding is positief, maar het is niet zo dat hij zondermeer kan terugkomen.''

De enige uitgesproken voorstander van Korvings rentree is Nederlands kampioen Sedoc. ,,Door wat er gebeurd is, heeft hij weliswaar de groep aangetast, maar het betrof geen persoonlijk conflict tussen ons. Ik heb nog steeds een goede verstandhouding met Korving; ik ken hem al vanaf mijn twaalfde en hij beschouwt mij altijd een beetje als een broer. Ik heb ook veel van hem geleerd. Als mij wordt gevraagd of hij mag terugkomen, dan zeg ik volmondig ja.''

    • Henk Stouwdam