Beurzen stijgen verder door `Blix'

De financiële markten waren vanochtend nog steeds in de ban van Blix' verslag van de wapeninspecties afgelopen vrijdag. De toespraak van het hoofd van de VN-wapensinspecties in Irak wordt door de beurzen als mild en deëscalerend beoordeeld, waardoor de kans op een spoedige oorlog iets lager wordt ingeschat.

Het optimisme bezorgde de AEX-index tegen het middaguur een stand van 288,71 punten, een winst van 2 procent. De graadmeters van de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs lieten een vergelijkbaar beeld zien.

Numico deed aanvankelijk aan het beursfeest mee. Maar de aandelenkoers van voedingsbedrijf Numico gedroeg zich vanochtend, net als vrijdag, zeer grillig. Het fonds stond even op een winst van 8,5 procent door de kooplust van beleggers die zich lieten inspireren door het bericht over de overnamegesprekken tussen Numico en Danone. Beleggers in Numico maken zich echter tegelijkertijd zorgen over de bestuurlijke problemen bij Numico. Vorige week werd een nieuwe financieel directeur aangesteld, terwijl de zittende financieel directeur nog niet eens officieel uit zijn functie was ontheven. De bestuurswisseling gebeurt drie weken voor de jaarcijfers. Rond het middaguur was de koerswinst van Numico omgeslagen in een verlies. Met een 4 procent lagere koers op 8,03 euro behoorde het fonds tot de grootste dalers binnen de AEX-index.

In Amsterdam was de grootste stijger het technologiefonds ASML (iets meer dan 5 procent). Volgens een analist profiteerde het aandeel nog van de goede cijfers van de Amerikaanse computerfabrikant Dell van afgelopen donderdag.

De financiële waarden (ABN Amro, ING, Fortis en Aegon) kenden allemaal een stijging van meer dan 2 procent.

Het Britse Invensys, dat vrijdag nog in waarde halveerde, was nu een prooi voor koopjesjagers. De automatiseerder, eigenaar van het verlieslijdende Nederlandse Baan, voerde aan het begin van de handel met een koersstijging van 7,5 procent nog de FTSE-index aan. Het fonds zag later in de ochtend zijn winst teruglopen tot 1,3 procent.

Aandelenhandelaren in Europa moeten het vandaag doen zonder sturing van Wall Street. 's Werelds grootste effectenmarkt is dicht wegens President's Day. Dit is een nationale feestdag als eerbetoon aan de Amerikaanse presidenten.

De dollar krabbelde iets op.