Belg Alex Agnew wint cabaretfestival

De Vlaamse Alex Agnew – stand-up comedian, human beatbox en half-Brit – heeft zaterdagavond in Leiden het 25ste Leids Cabaret Festival gewonnen. Stomverbaasd, bijna beteuterd, nam hij de enorme glanzende bokaal in ontvangst en sprak een overtuigend onvoorbereid dankwoordje. Van de drie finalisten bood Agnew `de meeste mogelijkheden voor de toekomst', volgens de jury onder voorzitterschap van Jan Gras. Agnew is de eerste winnende Belg in de geschiedenis van het jubilerende festival. Hij kreeg ook de Publieksprijs.

In totaal deden eenentwintig mensen mee aan het festival, onder wie, voor het eerst, drie Belgen. Volgens de jury was deze editie `interessant', omdat duidelijk werd hoeveel verschillende soorten podiumvermaak tegenwoordig onder de noemer `cabaret' worden geschaard. ,,Er zat zelfs reformatorisch cabaret bij dit jaar'', aldus jurylid Joost Nuissl.

Tijdens zijn optreden stuiterde Alex Agnew over het podium, vertellend, schreeuwend, gorgelend en ronkend over zijn jeugd en de voorliefdes van zijn familieleden voor bepaalde muziekgenres. Ook beeldde hij de drie standaardreacties uit van mensen die op het nippertje een tram missen: verdrietig, woedend, zogenaamd onverschillig. De jury roemde onder meer zijn kracht als `observator en verteller', maar waarschuwde hem voor een te ongenuanceerd en te veelvuldig gebruik van zijn stemtrucjes.

Agnew nam het in de finale op tegen Schering en Inslag. Deze groep van vier studentikoze jongens kreeg van de jury lof voor de `eruditie en intelligentie', voor de souplesse en timing, maar werd gelaakt om de gemakszucht van de onderwerpskeuze (stadswachten, WAO'ers). De derde finaliste, Dorine, werd door de jury haast liefdevol betiteld als `onze flegmatica', maar werd vooral gekritiseerd om dit wel erg vlakke optreden. Ze klonk vermoeid en ongeïnspireerd, of ze nu de nieuwsfeiten van het afgelopen jaar opsomde, expres droog, of zong over `Kre-ta' waar het `heet-ja' is.

Het festival werd opgericht door impresario Harry Kies, toen nog student, als geëngageerde tegenhanger van het al langer bestaande festival Camaretten. Tegenwoordig kan Kies via zijn impresariaat de winnaars meteen aan werk helpen, en ze verder het theater in loodsen. Onder de vroegere winnaars zitten bekende cabaretiers als Jack Spijkerman en Sanne Wallis de Vries.

Presentator Marc-Marie Huijbrechts, in een rood leren pak dat vloekte bij de gordijnen, maakt duidelijk dat het winnen van het festival in het niet valt bij het verkrijgen van een `Harry Kies-consumptiebon', een eer die een dame uit het publiek nu zomaar ten deel viel. Na de pauze wielde Huijbregts op een steekkarretje oud-winnaar Hans Sibbel binnen. Te stram om zelf nog te lopen. ,,Ach ja'', giechelde de presentator. ,,Dat was ergens halverwege de vorige eeuw, geloof ik. Samen met ene Janssen. Dolf of zo. Die is waarschijnlijk gestorven inmiddels.'' Ter ere van het jubileum van het festival treden van 1 tot 6 april bekende oud-deelnemers op in Carré in Amsterdam.

    • Judith Eiselin