Aziz als pelgrim voor vrede

Alle details tellen als het gaat om vrede, zo blijkt na afloop van de pelgrimage van de Iraakse vice-premier Tareq Aziz zaterdag naar het graf van Franciscus van Assisi. De Italiaanse pers duikt op vader Colli, de abt van het Franciscaner klooster, en vuurt prangende vragen op hem af. ,,Had Aziz een cadeau bij zich? Wat hebben jullie gegeten? Heeft Aziz nog een sigaar gerookt?''

Het is het einde van een surrealistische ochtend die te danken is aan pater Benjamin. Een man die al jaren over Irak schrijft en veel in Bagdad vertoeft. ,,Ik heb Aziz gevraagd of hij naar de paus wilde komen, ik heb de paus gevraagd of hij Aziz wilde ontvangen. Waarom? Ik vond het nodig.''

Al vroeg in de ochtend is Assisi schoongeveegd. Toeristen en pelgrims zijn even niet welkom. Een buitenkans voor wie de thuishaven van de heilige van de vrede eens in alle rust wil bekijken. Maar het decor is al net zo ongemakkelijk als de eenakter voor de vrede die er zal worden opgevoerd. Overal dranghekken met daarvoor vertegenwoordigers van de vele soorten politie die Italië kent. En op het dak van de kerk, in nissen waar je heiligenbeelden zou verwachten, geüniformeerde arendsogen. Dan arriveert de pelgrim voor de vrede. Voor hem springen kaalgeschoren beveiligingsmannen uit de auto's. In een Landrover dreigen zwaarbewapende bivakmutsen.

In de kerk laat Aziz de symbolen tot hem spreken: de ivoren hoorn die Franciscus in 1219 kreeg van sultan Malik al-Kamil toen hij het Midden-Oosten bezocht in een poging vrede te prediken en de sultan te bekeren. Een hoorn die volgens vader Colli uitnodigt tot ,,ware vriendschap en het opnieuw openen van hart en geest''. Vervolgens wordt een kopie van de vredeslamp ontstoken die op 24 januari 2002 brandde toen de geestelijke wereldleiders in Assisi afspraken zich tegen terrorisme en oorlog te zullen verzetten.

Dan bidt Aziz tot Franciscus. Tegen hem aangeplakt bodyguards, daaromheen een ring priesters en die worden weer omsloten door hordes flitsende fotografen. Of zijn pelgrimage effect zal hebben? Na afloop zegt Aziz alleen zich ,,aan te sluiten bij al diegenen die vandaag tegen oorlog en terrorisme demonstreren''.

Na afloop spreekt abt Colli. Nee, hij voelt zich niet gebruikt door zijn gast. Op de vraag of nog over de democratie in Irak is gesproken, antwoordt hij: ,,Dat is een te delicaat onderwerp om aan te snijden met iemand die je komt bezoeken.'' Tot slot wordt ook de Italiaanse pers tevreden gesteld: Nee, Aziz had geen cadeau bij zich. De lunch begon met crêpes, gevolgd door tortellini, rundvlees met artisjok, fruit en een dessertwijn. Hieraan heeft Aziz genipt, onder het genot van zijn sigaar.