Américain in Parijs en Brussel

Filet américain is in Nederland een bekend begrip. Het is een zalfachtig vleesmengsel dat doorgaans op een toastje wordt gesmeerd. In Frankrijk en België staat het als een hoofdgerecht op de kaart. Je eet er knapperige dunne frietjes bij. De manier van serveren verschilt per land, zo ontdekte ik laatst.

In Parijs vroeg de ober hoe de smaak diende te zijn. Neutraal, pittig, extra pittig. Na het antwoord verdween hij naar de keuken en kwam met bovengenoemde ingrediënten in bakjes terug. Op een tafeltje naast de keukendeur begon hij alles door elkaar te mengen. De smeuïge filet américain stortte hij vervolgens in een diep bord. Hij prakte alles, tot aan de rand van het bord, plat. Haalde de frieten uit de keuken en zette het diepe bord met américain en de frieten op tafel. Zo'n diep bord vol américain zag ik in diverse restaurants voorbij komen. In Brussel gaat het anders. Daar wordt een bergje fijngehakte biefstuk op een bord gelegd. In een kuiltje in het midden van het rauwe vlees bevond zich een eierschaal met een eidooier. Er bij lagen enkele cornichons. Apart geserveerd werden verschillende bakjes gevuld met gehakte uitjes, mosterd, olie, kappertjes, en fijngehakte peterselie. Op tafel verscheen de zout- en pepermolen en een flesje tabasco en een flesje worcestershire sauce. Je maakt zelf je américain aan. De ober brengt frieten en sla. Van dit knutselen aan tafel moet je natuurlijk wel houden. Het is niks voor mensen met een afkeer van rauwrood vlees. Filet américan op toast wordt niet voor niets in België toast kannibaal genoemd. Belangrijk bij het maken van dit gerecht, of het nu de Parijse of Brusselse versie betreft, is dat het vlees van een goede kwaliteit is. Hak het vlees met een hakmes klein en meng er bovenstaande ingrediënten door. Ik kan aanraden om door dit gerecht voor 4 personen in plaats van zout 2 fijngewreven anjovisjes uit blik te mengen.

Deze week verder recepten voor: aardpeer met truffel; kalfslever, sjalot en kerstomaatjes; chocoladetaart en een husselpot van aardappel, pastinaak en witte bonen.

    • Anne Scheepmaker