Ajax heeft veel moeite met FC Groningen

Ajax boekte zaterdag een zwaar bevochten 2-1 overwinning op FC Groningen. Het niveau was niet erg bemoedigend met het oog op het Champions League-duel tegen Arsenal, morgenavond in Londen.

Het verleidde trainer Koeman tot enig cynisme. ,,Je zou na deze wedstrijd denken: moeten we nog wel naar Arsenal?'' Zijn opmerking was mede ingegeven door het resultaat van de Engelsen in de FA Cup tegen Manchester United. Arsenal won in de achtste finale met 2-0, terwijl de sterren Henry en Bergkamp niet eens meededen.

Koeman wond zich op over de manier waarop Ajax FC Groningen terug liet komen in de wedstrijd. Na de 2-0 voorsprong (Van der Meyde in de 38ste minuut en Ibrahimovic in de 59ste minuut) gaf zijn ploeg de wedstrijd uit handen. Maar de schade bleef beperkt tot een tegentreffer van verdediger Schoenmakers, na een blunder van doelman Lobont. Het matige verdedigen rekende Koeman vooral zijn aanvoerder Chivu aan. ,,Hij organiseerde zijn verdediging niet goed. Hij loopt al een tijdje mee en juist van hem verwacht je dat hij goed leiding geeft.''

AZ stond zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord al na een half uur met 4-0 achter door treffers van Van Persie, Van Hooijdonk (twee) en Kalou. Hoewel trainer Co Adriaanse een defensief ingestelde ploeg in het veld had gebracht, rammelde de verdediging aan alle kanten. Op de vleugel kon Emerton twee keer langs tegenstander Opdam glippen en voorzetten. In het centrum waren Wijker en Volmer met z'n tweeën niet in staat Van Hooijdonk onschadelijk te maken. Ook doelman Moens raakte de kluts kwijt van zoveel onvermogen en werd door het publiek uitgejoeld. In de tweede helft geloofde Feyenoord het verder wel, ook uit angst voor blessures van gefrustreerde AZ-spelers. Daardoor kon Kromkamp nog tegen scoren.

Koploper PSV maakte evenmin een fout. De ploeg uit Eindhoven verpulverde het onthutsend zwak spelende FC Zwolle (6-0). Spits Kezman maakte drie doelpunten en versterkte zijn leidende positie als topscorer. De overige treffers kwamen op naam van Vennegoor of Hesselink, Van Bommel en Robben.

Op eerbiedige afstand van de traditionele topdrie leveren maar liefst zeven clubs een verbeten gevecht om de vierde positie in de eredivisie. Willem II, RKC, NAC, NEC, Roda JC, FC Utrecht en Heerenveen koesteren alle hoop op Europees voetbal.