Aegon: aandelenlease kon niet door beugel

Beleggers die met het risicovolle beleggingsproduct `Vermogensrendement' van Aegon in financiële problemen zijn gekomen, krijgen binnenkort hulp van de verzekeraar zelf. Aegon heeft vastgesteld dat de polis, waarbij met geleend geld werd belegd en de rente op de lening werd gefinancierd met de verkoop van optiecontracten, eigenlijk niet verkocht had mogen worden. ,,Met de wijsheid en inzichten die we nu hebben zijn we tot die conclusie gekomen'', aldus een woordvoerder van Aegon Nederland.

De verzekeraar verkocht het beleggingsproduct tussen maart 1999 en december 2000 aan circa 350 klanten. Doordat de koersen sindsdien sterk daalden zijn sommige klanten in financiële problemen gekomen. Aegon schat dat het schadeloos stellen van gedupeerde klanten circa 20 miljoen euro gaat kosten. Deze week zal Aegon alle klanten van het beleggingsproduct schriftelijk benaderen voor een regeling.

Het terugdraaien van `Vermogensrendement' betekent niet dat Aegon alle aandelenleaseproducten terugdraait. Juist de combinatie met opties heeft Aegon tot het besluit gebracht.

Aandelenleaseproducten zijn omstreden geworden doordat de beurskrach er vaak in heeft geresulteerd dat beleggende klanten met een schuld achterblijven. Bij Dexia hebben meer dan 60.000 beleggers zich verenigd om de bank aansprakelijk te stellen voor sommige schulden. Volgens de ontevreden beleggers zouden de risico's van de producten onvoldoende zijn belicht. De problemen bij Dexia zijn afkomstig van Bank Labouchere, een voormalige Aegon-dochter.