Zonder omhaal

In Harlingen toetst Joep Habets de innovaties in de nieuwe Michelingids.

We delen het ontbijt met vier Engelsen. Ze zullen het wel erg continental vinden. Het is een overzichtelijk ontbijtje, met onder meer een tussen zacht en hard gekookt eitje, warme afbakbroodjes, suikerbrood – we zijn tenslotte in Friesland – ronde plakjes ham en vierkante plakjes kaas met een smeltkarakter. Een jonge vrouw die zich bij onze aankomst met een ferme handdruk als Wea heeft voorgesteld, bestiert de zaak met de opgewekte doortastendheid die Friezinnen eigen is. Onze ontbijtdelers, stevige gedrongen, degelijke kerels van middelbare leeftijd, moeten wel schippers of vissers zijn, niet onwaarschijnlijk in Harlingen. Het zijn passanten die niet zoals wij hun logeeradres hebben opgediept uit de gloednieuwe rode Michelingids voor de Benelux. De gids biedt iets nieuws, een revolutie bijna voor het doorgaans wat behoudende Michelin. Tot nu toe liet de gids in het ongewisse welke sfeer de geselecteerde hotels en restaurants hebben en wat voor soort keuken er te genieten valt. Tweeregelige tekstjes, in het Frans en in het Nederlands, moeten daarin verbetering brengen. Net zoals een uit het Engels vertaald popsong vaak zijn magie verliest, blijkt een hotel of restaurant in het Frans aantrekkelijker te klinken dan in het Nederlands. Wat meldt de gids over het stadslogement Almenum in Harlingen? ,,Dit mooie, oude pand in een moeilijk toegankelijk steegje in het centrum van de havenplaats herbergt kleine studio's met kitchenette. Sommige kijken uit op een binnenplaats.'' Het logement ligt inderdaad verborgen in het weefsel van stegen en smalle straten in de oude en rigoureus stadsvernieuwde wijk rondom de monumentale kerk in Almenum. De wijk voert een `parkeerbeleid', zoals overal een eufemisme voor betaald parkeren.

Met één pand doet Michelin het stadslogement tekort. Het is gevestigd in een complex met een pakhuis uit de 17de eeuw, een koetshuis en vier bijna honderd jaar oude arbeidershuisjes om een half open binnenplaats. Er staan wat industrieel-archeologische resten uit de zakkenfabriek die ooit in het pakhuis was gevestigd. De `kleine studio's' riepen bij het reserveren een royaler beeld op. Ik kreeg de keuze uit een twee- of driekamerlogement. De badkamer blijkt meegeteld. Zo verkeren we nu voor € 80,50 inclusief ontbijt en reserveringskosten in een – laat ik zeggen – knusse kamer met een piepklein halletje en een efficiënt ingedeelde badkamer die naar frambozensnoepjes geurt. Het logement heeft in sfeer en afwerking het karakter van een woning. Al laat de werk- en leesverlichting evenveel te wensen over als in menig hotelkamer. De andere logementen zijn groter, hebben een keukentje en bieden zelfs plaats aan vijf gasten. Dat lijkt veel, maar het is niks vergeleken met de tien personen die een eeuw geleden in een van de arbeidershuisjes onderdak moesten vinden.

Het tweekamerlogement is geëquipeerd om koffie en thee te zetten en een simpele broodmaaltijd te maken. Voor maaltijden met meer omhaal moet je de stad in. In de informatiemap van het logement wordt De Gastronoom aanbevolen, in de Michelingids nieuwe stijl aangeprezen als ,,Eigentijdse gerechten met lokale producten bereid. Een trefzekere optie in het centrum van de stad.'' Wat let ons?

Wordt vervolgd.

Stadslogement Almenum, Kruisstraat 8-14 Harlingen, 0517 417706, www.stadslogementharlingen.nl

    • Joep Habets