VWS koopt extra medicamenten in

Het ministerie van Volksgezondheid koopt extra medicijnen in die schadelijke bijwerkingen van het pokkenvaccin kunnen onderdrukken. De inkoop is een voorzorgsmaatregel voor het geval het kabinet overgaat tot een preventieve massavaccinatie. Het departement heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Het vaccin moet mensen behoeden voor het pokkenvirus, maar het vaccin zelf kan in sommige gevallen leiden tot ernstige en zelfs dodelijke bijwerkingen.

Als alle zestien miljoen Nederlanders worden ingeënt, zouden naar schatting zestig tot honderd mensen overlijden en achthonderd mensen ernstige bijwerkingen krijgen.

Antivirale middelen moeten het risico op bijwerkingen verminderen.

Massavaccinatie is pas aan de orde als er een pokkenepidemie zou uitbreken. Het vorige kabinet heeft in verband met mogelijke bioterroristische aanslagen alvast twintig miljoen pokkenvaccins op voorraad. Pokken is een uiterst besmettelijk en gevaarlijk virus.

De GGD Nederland heeft een conceptdraaiboek voor een massavaccinatie klaar. Het definitieve draaiboek moet in april klaar zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie.