VN ernstig verdeeld na verslag Blix

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren uiterst verdeeld gereageerd op het verslag over Irak van de chef-wapeninspecteurs van de VN, Blix en ElBaradei. Blix verklaarde dat Irak meewerkt, maar nog steeds geen sluitend bewijs heeft geleverd dat het niet beschikt over massavernietigingswapens.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei in een reactie op de rapportage van de inspecteurs dat de Veiligheidsraad ,,in de zeer nabije toekomst'' ,,ernstige gevolgen'' voor Bagdad in overweging moet nemen het codewoord voor een aanval op Irak. Maar drie van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, Frankrijk, China en Rusland, en het niet-permanente lid Duitsland hebben stuk voor stuk aangedrongen op meer tijd voor de wapeninspecteurs in Irak.

Tegenover CNN zei Powell dat Irak nog enkele weken heeft om mee te werken met de inspecteurs en zich volledig te ontwapenen.

In zijn verslag zegt Blix dat Irak op belangrijke punten medewerking verleent, maar dat Bagdad zich nog altijd niet heeft verantwoord voor het ontbreken van chemische stoffen en wapens waarvan het bestaan in het verleden is gemeld. ,,Ik begrijp dat het niet eenvoudig is voor Irak om het benodigde bewijsmateriaal op tafel te leggen. Maar het is niet aan de inspecteurs om daarmee te komen.''

De Iraakse president, Saddam Hussein, kwam gisteren aan een eis van Blix tegemoet met een decreet waarmee hij de ontwikkeling van en handel in massavernietigingswapens verbood.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, zei na afloop van de rapportage dat ,,een militair optreden nu niet kan worden gerechtvaardigd''. Zijn Chinese en Russische collega's, Tang Jiaxuan en Igor Ivanov, herhaalden dat standpunt. Joschka Fischer, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat de ,,diplomatie het einde van de weg nog niet heeft bereikt''.

De vier ministers stonden diametraal tegenover hun Amerikaanse, Britse, Spaanse en Bulgaarse collega's. Powell suggereerde in zijn verklaring dat de inspectie onbegonnen werk is. ,,We kunnen dit niet eindeloos door laten gaan. Wat we nodig hebben zijn niet meer inspecties, maar directe, actieve, onvoorwaardelijke en volledige medewerking van Irak.''

In een eerste reactie op het verslag van Blix geeft de Nederlandse regering aan bereid te zijn maandag op een ingelaste EU-top te praten over een korte verlenging van het mandaat van de inspecteurs.

Hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: dossier Irak