Toevalskloon

Dolly is dood. Het schaap dat de wereld schokte als levend bewijs dat het klonen van volwassen individuen mogelijk was, kreeg gisteren een spuitje omdat het leed aan een ongeneeslijke longinfectie.

Dolly werd geschapen door wetenschapper Ian Wilmut en zijn team van het Schotse Roslin Institute. Het kloonschaap ontstond uit de fusie van een uiercel van een volwassen schaap met een eicel, waaruit vooraf de celkern met het DNA was verwijderd. Deze gefuseerde cel werd met een elektrisch stroompje tot delen aangezet en het aldus ontstane embryo werd in een draagmoeder geplaatst. Dolly was een toevalstreffer, want Wilmut en zijn medewerkers creëerden met deze methode 277 embryo's waarvan er maar één succesvol was. Dit lam werd genoemd naar Dolly Parton, de rondborstige Amerikaanse country-zangeres. Toen de geboorte van het kloonschaap (op 5 juli 1996) voorjaar 1997 wereldkundig werd gemaakt, was het wereldwijd voorpaginanieuws. Haar bestaan zette de discussie over het klonen op scherp.

Dolly leek kerngezond en wierp in totaal vier lammeren. Gedurende haar leven bleef de vraag echter bestaan of het kloonschaap de leeftijd had van de uiercel waaruit het was ontstaan of dat zijn DNA door het kloningsproces weer in de normale uitgangspositie was gebracht. Er zijn aanwijzingen dat Dolly leed aan vervroegde verouderingsverschijnselen. Een jaar geleden constateerden dierenartsen arthritis, wat kan wijzen op versnelde veroudering. Schapen hebben een natuurlijke levensduur van ruim tien jaar. Dolly is dus vrij vroeg overleden.