Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Discussie tussen de Engelse ambassadeur Colin Budd en zijn Russische collega Alexander Khodakov over de dreigende oorlog in Irak. Verder een gesprek met VVD-leider Gerrit Zalm over de moeizaam verlopende formatie en de economische tegenvallers. Ned.3, 12.07-13.02u.

Andere ogen. Buitenlandse correspondenten in Nederland praten over de dreigende oorlog met Irak en de winnaars van de World Press Photo. Ned.1, 16.20-16.50u.

Netwerk. Reportage over prins Willem-Alexander als voorzitter van het Platform Internet voor Alledag. Het platform biedt ondersteuning aan internetprojecten met nationale uitstraling die om verschillende redenen nog niet van de grond zijn gekomen. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

James Cameron's expedition: Bismarck. Zie tv-vooraf. Discovery, 21.00-23.00u.

Correspondent. Reportage over een familie die probeert haar land te behouden in het Zimbabwe van Robert Mugabe. BBC2, 19.00-19.45u.

AMUSEMENT & KUNST

Essential poems – to fall in love with. Derde aflevering in een serie over verschillende aspecten van de liefde behandelt vanavond gesprekken in bed. BBC2, 18.30-19.00u.

Close-up - Fernando Botero. Portret van de Colombiaanse schilder Fernando Botero die de wereld veroverde met zijn schilderijen en beeldhouwwerken van volslanke, indrukwekkende mensen. Botero zelf leidt ons rond in zijn leven, van de achterbuurten in Medelin tot de kunstpaleizen van Europa. Ned.1, 19.00-20.00u.

Tegenlicht: De foto. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.05-22.00u.

FILM

Le gendarme se marie (Jean Girault, 1962, Frankrijk/Italië). Derde aflevering uit driftkikker Louis de Funès' succesvolle reeks gendarme-kluchten. Hij trouwt met eerzuchtige kolonelsweduwe Claude Gensac. VRT, 13.35-15.05u.

Dunston Checks in (Ken Kwapis, 1996, VS). Voor kinderen onweerstaanbare klucht waarin dievenhulpje annex orang-oetan Dunston een chique New Yorks hotel op stelten zet, maar zich beschermd weet door het verwaarloosde zoontje van de hotelmanager. Met Faye Dunaway als ambitieuze oudere dame. BBC1, 14.00-15.25u.

Lista de espera / Waiting List (Juan Carlos Tabío, 2000, Cuba/Spanje/Frankrijk/Mexico/Duitsland). Satirische komedie met magisch-realistische inslag van de regisseur van Fresa y chocolate. Passagiers wachten in afgelegen busstation dagenlang vergeefs op vervoer. Ned.3, 14.18-15.58u.

Wayne's World 2 (Stephen Surjik, 1993, VS). Pretentieloze meligheid van de puberale veertigers Mike Myers en Dana Carvey is aaneenschakeling van parodieën op verschillende films. V8, 18.55-20.30u., met reclame.

Conan, the Barbarian (John Milius, 1981, VS). Reactionaire spektakelfilm van ouderwetse allure creëert een tijdperk dat zowel de prehistorie als de Middeleeuwen lijkt te beslaan. Arnold Schwarzenegger als onoverwinnelijke supermens trekt ten strijde tegen tovenaar-goeroe die volgelingen ophitst tot massahysterie en zelfmoord. V8, 22.15-0.35u., met reclame.

Mad Love (Antonia Bird, 1995, VS). Drew Barrymore speelt verdienstelijk een labiele jongedame in een overigens krakkemikkig drama over twee tiener-geliefden op de vlucht. Yorin, 23.45-1.25u.

Shy People (Andrei Kontsjalovski, 1987, VS). Cameraman Chris Menges draaide in de bayou van Louisiana weergaloze beelden voor broeierig familiedrama met overgewicht aan Grote Thema's. Op zoek naar haar familie stuit nuffige Cosmopolitan-journaliste Jill Clayburgh op primitieve nederzetting van rechtlijnige Barbara Hershey. BBC1, 1.30-3.25u.

RADIO

OVT. In het eerste uur Koen Vossen over zijn boek over kleine politieke partijen in Nederland Vrij vissen in het Vondelpark en in het tweede uur onder meer een portret over de jongste zus van Pieter Jelles Troelstra, Hendrika. Zij hoorde bij de eerste vrouwen die lid werden van de SDAP. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagavond. Onder meer waarom de kerken zich niet uitspreken over kwesties van oorlog en vrede. Ook aandacht voor de vraag of religieuze muziek wel thuishoort in een commerciële theatershow. `Preacher' bij de pinksterbeweging en zanger bij de voorstelling The New Gospel Guillaume Noten vertelt erover. 747AM, 18.02-20.00u.

Opium. Schrijver A.F.Th. van der Heijden over zijn deze week verschenen De Movo Tapes, een roman die al verschillende keren werd aangekondigd. A.F.Th. – zoals hij zich noemt – praat ook over het literaire klimaat in Nederland, de Wereldstaking, voetbal en snelle auto's. Verder componist Chiel Meijering over zijn voor het Mondriaan Kwartet geschreven stukken. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het nieuws. De 43-jarige Ronald Jan Heijn, jaren geleden de personificatie van de new-age-gedachte in Nederland praat over zijn mislukkingen, spiritualiteit, het leven, de actualiteit en zijn grillige levensloop. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Historica Adelheid van Beuningen praat over haar roman Asicius de beklaagde die speelt in de roerige tijd van het Rome in de eerste eeuw voor Christus. Tevens Ewoud Sanders en de door hem gesignaleerde nieuwe woorden van het afgelopen jaar. 747AM, 23.02-24.00u.

Volgspot, jubileumconcert. Eerste deel van het jubileumconcert naar aanleiding van het 20-jarig bestaan. Optredens van o.a. Maarten Van Roozendaal, Lenette van Dongen en Ruth Jacott en het Metropole Orkest. Radio 2, 23.05-1.00u.