Tariq Aziz: oorlog VS is immoreel

De oorlog die de Verenigde Staten tegen Irak willen voeren is ,,immoreel, onrechtvaardig en illegaal'', zo zei de Iraakse vice-premier Tariq Aziz gisteravond in Rome, waar hij paus Johannes Paulus II en een aantal Italiaanse politici heeft ontmoet. Volgens Aziz is Amerika een ,,imperialistische agressor die Irak wil koloniseren en overheersen om bezit te krijgen over de oliebronnen''. Hij waarschuwde westerse landen dat een oorlog de relaties met de Arabische wereld zal vergiftigen.

Tegelijkertijd stelde hij dat Irak geen behoefte heeft aan steun van andere landen.

De oproep van Osama bin Laden aan moslims om zij aan zij met Irak tegen de VS te vechten, wees hij van de hand. Volgens hem is het ,,zeer wel bekend'' dat Irak geen relaties onderhoudt met terroristische organisaties. ,,Wij hebben genoeg moedige landgenoten die in 1991 al bewezen hebben hoe trots en moedig ze zijn.''

Volgens Aziz breekt niet Irak VN-resoluties, maar doen de VS dat wanneer ze een soevereine staat binnen willen vallen. Irak stelt volgens hem alles in het werk om de inspecteurs te helpen bij het ontdekken van de waarheid, ,,namelijk dat Irak geen massavernietigingswapens bezit''. Op de vraag van een Israëlische correspondent of Irak in een oorlog Israël zou aanvallen, weigerde Aziz te antwoorden. ,,Het staat niet op mijn agenda om antwoord te geven op vragen van Israëlische journalisten.'' Toen de vraag werd herhaald door een andere journalist, zei hij dat Irak geen middelen heeft om buiten zijn grondgebied te opereren.

Het vermoeden dat Aziz de paus heeft opgezocht om hem uit te nodigen voor een bezoek aan Bagdad, alwaar hij als een levend schild de oorlog zou kunnen voorkomen, ontzenuwde Aziz. ,,Het is niet de beste periode om de paus te ontvangen in Bagdad.''