Stand-up comedy van Oosterhuis vol zelfspot

Martijn Oosterhuis was, zegt hij, een van de eerste stand-up comedians van Nederland – toen daar nog nauwelijks brood in zat, en je net zo goed kon beweren dat je beroepskorfballer was. Maar intussen is er veel veranderd. Zo veel, dat hij nu toe is aan zijn eerste avondvullende voorstelling.

Zijn afkomst is duidelijk. Zodra hij opkomt, grijpt hij de microfoon van de standaard en begint een hilarisch verhaal over de tijd die achter hem ligt. Optreden op het Lowlands-popfestival, gastheer voor buitenlandse komieken spelen, en try-outs spelen in agressieve jongerencentra. En onmiddellijk is ook duidelijk waar zijn kracht ligt: hij schept leedvermaak over zichzelf. Als hij zijn eigen, al of niet gefantaseerde belevenissen tot middelpunt maakt, en daarover in de overtreffende trap vertelt, is hij beter en origineler dan wanneer het over deze of gene actualiteit gaat.

Oosterhuis noemt zichzelf ,,nog net maar dertig''. Hij is een kale man met een streng ogende hoornen bril, die naar zijn zeggen opgroeide in Abcoude: ,,Dat is echt heel leuk wonen als je een koe bent.'' Vervolgens moest hij inburgeren in Amsterdam, wat heel wat grappige observaties oplevert. Daarbij draait hij zijn lijf in alle bijpassende bochten om de woorden kracht bij te zetten. Dat kan komisch werken, maar mag van mij soms ook wel wat minder. Niet alles hoeft aan Bart Chabot te doen denken.

Een hechte voorstelling is Echt nog niet. Naast de stroomversnellingen die hij als een bedreven grappenmaker op gang weet te brengen, zijn er ook haperingen en tamelijk onopmerkelijke verzinsels.

Eén keer zingt hij zelfs een gevoelig bedoeld liedje, dat vooral een verdwaalde indruk maakt. Maar hij kan snel reageren op wat er ter plekke gebeurt en houdt de aandacht terdege vast. Zo te zien is Martijn Oosterhuis nog niet uitgepraat. (paperback)

Voorstelling: Echt, door Martijn Oosterhuis. Gezien: 13/2 in De Griffioen, Amstelveen. Tournee t/m 19/4. Inl: 015-2159415 of www.mojotheater.nl

    • Henk van Gelder