Stadion

Een stadionverbod op bridge? Integendeel, volgens IOC vice-voorzitter Marc Hodler zou bridge als olympische sport probleemloos kunnen worden weggestopt in de ijspaleizen van de Winterspelen. Die staan 's avonds toch leeg. Een paar jaar geleden vond een voorronde van het ING Bank Topcircuit plaats in de Rotterdamse Kuip en vorige zaterdag was het de beurt aan het PSV-stadion in Eindhoven. Om het bedrijfsleven te interesseren (geen makkelijke opgave in deze economisch zware tijden) had de nieuw opgerichte Stichting Topbridge daar een prominentendrive georganiseerd. De daarbij gehanteerde Pasta-formule (www.nrc.nl/bridge) zorgde voor een bijzondere interactie tussen topspelers, zakenlieden en politieke kopstukken. Na afloop kregen de deelnemers een boekje met spelverdelingen voorzien van commentaar door kernploegtrainer Henk Schippers. Maar zelfs deze doorgewinterde analist had de briljante ingeving niet voorzien die het jeugdige kernploeglid Niels de Groot op een problematische 3SA aan de dag legde:

W/-

♠ H 9 2

♡ 8

♦ A 5 4

♣ B 8 7 5 4 2

♠ A 10 6 3

♠ V 8 4

♡ H V 9 7 4

♡ 10 6 2

♦ H 6

♦ 10 8 3 2

♣ H 10

♣ 9 6 3

♠ B 7 5

♡ A B 5 3

♦ V B 9 7

♣ A V

West

Noord

Oost

Zuid

Bruggeman

De Groot

1♡

pas

pas

dbl

1♠

2♣

pas

2SA

pas

3SA

a.p

West kwam uit met ♡H, die De Groot, bang voor een schoppenswitch, onmiddellijk nam met het aas. In slag 2 vervolgde de jonge Groninger met een geniale ♣V. Op die manier hield hij verbinding voor de absoluut noodzakelijke snit op ♦H.

Zojuist bereikte mij het bericht dat landskampioen Berry Westra zijn partnership met Willem van Eijck heeft beëindigd en voor De Lombard gaat spelen met Vincent Ramondt. Het nieuw gevormde paar liet overigens weten niet in aanmerking te willen komen voor de kernploeg.

www.nrc.nl: Extra bridgecolumns, wedstrijdanalyses en het `spel van de week'.