Nederlandse F-16's langer in Afghanistan

De zes Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen die vanuit buurland Kirgizië worden ingezet boven Afghanistan, zullen in elk geval nog een half jaar actief blijven. Dit gebeurt op verzoek van de Verenigde Staten.

Dat heeft het kabinet gistermiddag besloten. In eerste instantie zouden de F-16's tot 1 april op Kirgizische luchthaven Manas gestationeerd blijven in het kader van operatie Enduring Freedom. De militaire opdracht en de afspraken over de operationele inzet van de F-16's blijven gedurende de verlenging ongewijzigd.

Het eveneens in Kirgizië gestationeerde tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht keert wel op 1 april terug naar Nederland. Het fregat Hr.Ms. Van Nes en het patrouillevliegtuig P-3C Orion zijn vooralsnog toegezegd tot 1 juli. Het fregat is actief in de wateren rondom het Arabische schiereiland. De Orion voert sinds kort vluchten uit boven Afghanistan.

De zes Nederlandse F-16's hebben de afgelopen weken deelgenomen aan verschillende luchtoperaties boven Afghanistan. Zo hebben de gevechtsvliegtuigen enige malen wapens moeten gebruiken op door Amerikaanse grondtroepen aangewezen doelen. In totaal hebben de Nederlandse gevechtsvliegtuigen tot nu toe ongeveer 350 missies gevlogen.

Denemarken nam al eerder het besluit zijn militaire aanwezigheid in Kirgizië te verlengen met zes maanden, terwijl Noorwegen naar verwachting binnenkort een besluit neemt.

Intussen is Nederland begonnen met het vervoeren van patriotraketten naar Turkije. De Koninklijke Luchtmacht is gisteren in de haven van Vlissingen begonnen met de voorbereidingen voor de uiteindelijke verscheping van de raketten naar Turkije. De drie batterijen patriots zijn volgens het ministerie van Defensie vanaf de luchtmachtbasis De Peel vervoerd, waarna ze in Vlissingen in vier schepen worden geladen.

Turkije heeft Nederland vorige week om hulp gevraagd bij de bescherming van de bevolkingscentra in het zuidoosten van het land tegen eventuele Irakese raketaanvallen. Het kabinet besloot naar aanleiding van dit verzoek Turkije drie patriotbatterijen ter beschikking te stellen, ondanks protest hiertegen van regeringskandidaat PvdA. Ook stuurt Nederland circa 370 man militair personeel.

Het laden van de vier vrachtschepen in Vlissingen duurt volgens het ministerie van Defensie een tot twee dagen. Het militaire personeel reist enkele dagen later, waarschijnlijk per vliegtuig, naar Turkije.