Meer bedrijven stilgelegd wegens dubieus veevoer

Demissionair minister Veerman (Landbouw) heeft gistermiddag om vijf uur besloten per direct ongeveer honderd veebedrijven te blokkeren in verband met een nieuwe mogelijke besmetting met door dioxine verontreinigd veevoer. Afgelopen dinsdag blokkeerde de minister ook al 140 bedrijven. Het diervoer dat aan de honderd veebedrijven is geleverd is afkomstig van mengvoerbedrijven, die zogenoemd beschuitmeel hebben gekocht van het bedrijf Velthof in Borne. Dit beschuitmeel komt van het Duitse bedrijf Trockenwerk, waar eerder met dioxine verontreinigd broodmeel vandaan kwam. De minister blokkeert de bedrijven, omdat hij volgens het ministerie ,,het zekere voor het onzekere wil nemen''. De zending beschuitmeel is in dezelfde periode aan Velthof geleverd als het met het dioxine verontreinigde broodmeel. Het is niet duidelijk of de zending van honderd ton beschuitmeel ook dioxine bevat. Zowel Duitsland als Nederland hebben hier onderzoek naar ingesteld. Het verontreinigde broodmeel zou volgens het departement overigens geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Daarvoor is het gehalte dioxine in het veevoer, dat gemengd wordt met andere grondstoffen, te laag.