Mannenpraat uit Bijlmer te netjes

,,De Nederlandse man hoeft zich niet te bewijzen. Alleen al door te bestaan zijn wij binnen.'' ,,Surinaamse mannen doen moeite voor vrouwen en wij zien er beter uit.'' Kiest u maar uit, mevrouw, de heren zijn allemaal vrij. Bereid om zichzelf aan te prijzen en o zo aardig en charmant.

T 'n L heet de voorstelling waarin die heren staan, vijf heren uit vijf culturen. Behalve de Hollander en de Surinamer zijn ook een Antilliaan, een Marokkaan en een Turk van de partij en zij praten over Trouw en Liefde. Na de openhartige vrouwenclubjes op het toneel (De Vagina Monologen, Onder vrouwen) zijn nu de mannen aan de beurt. Om te bewijzen dat zij het evengoed over intimiteiten durven te hebben, en dan niet alleen op de ouderwetse opschepperige manier, maar ook bekennend. En met kritiek op eigen en andermans functioneren: de Surinamer laakt de bindingsangst van Surinaamse mannen en de Marokkaan zet zich af tegen de maagdelijkheidscultus.

Een taboedoorbrekende show? Dat toch weer niet, want de stoutste uitspraken hebben wij al geciteerd. We verwachten meer scherpte en vooral meer gesar, maar tekstleverancier Birgitta Hacham hield het netjes. Zij interviewde vijftien mannen in de Bijlmer en verdeelde het materiaal zodanig over de vijf performers dat zij geen ruzie met haar of met elkaar kregen. Het resultaat is een parade van correcte softheid en weldenkendheid. Eén voor één doen de mannen hun zegje, elkaar in de rede vallen is er niet bij, laat staan dat het op een handgemeen uitloopt. Het ergste waartoe de vier allochtonen in staat zijn is het plagen van de enige autochtoon in hun midden. Maar hij kijkt goeiig naar hun imitatie van een Hollander-op-de-versiertoer, en waarom ook niet: bij het nadoen van de Hollandse krenterigheid houdt de persiflage alweer op.

Regisseur Karim Traïdia plaatste hen in een vage setting: een feestje, een beschaafde borrel? Deed de suggestie in zijn film De Poolse bruid nog wonderen, hier voegt zijn wazige video niets aan de woorden toe. Schimmen met glazen in de hand glijden over het doorzichtige scherm voorbij. Vóór het scherm en soms erachter zijn de spelers eveneens met glazen in de weer. Ze drinken eruit of geven ze aan een vrouw. Zelfs die expliciete verleidingspogingen missen brutaliteit.

Een voelbare gêne houdt Amar El Aijouri, Victor Bottenbley, Leo Janssen en Anis de Jong gevangen. Kenneth Herdigeins schaamte is geringer dan die van zijn collega's. Maar voor het soort directe cabaret waar deze Cosmic-productie op mikt gaat ook hij niet ver genoeg.

Voorstelling: T 'n L, door Cosmic. Regie: Karim Traïdia. Gezien: 13/2 Cosmic theater, Amsterdam. Aldaar t/m 16/2. Tournee t/m 3/5. Inl. 020-6266866 of www.cosmictheater.nl.