Knappe beelden in lobbige Hollywood-saus

De `onverwinnelijke' slagkruiser Bismarck die de nazi's in de Tweede Wereldoorlog inzetten om af te rekenen met de geallieerde Atlantische vloot, werd op 27 mei 1941 tot zinken gebracht door een spervuur van Britse schepen en vliegtuigen. De Britten zetten alles op alles om de Bismarck uit de weg te ruimen, nadat de Duitsers een paar dagen eerder met groot gemak de trots van de Britse vloot, de slagkruiser Hood, naar de zeebodem had gestuurd.

Hoewel de Bismarck al tijdens zijn eerste vaart op de open oceaan vernietigd werd, is het een legendarisch schip gebleven. De zwaar bepantserde kruiser was met een lengte van ruim 250 meter en ruim 50.000 ton de zwaarste oorlogsbodem van dat moment. Aan dek stonden acht 38-centimeter-kanonnen en twaalf 15-centimeter-kanonnen, een ongeëvenaarde vuurkracht. De bemanning telde meer dan 2.300 koppen.

In de documentaire Bismarck van Discovery Channel gaat een expeditie onder leiding van James Cameron (scriptschrijver en regisseur van vele actiefilms, met als hoogtepunt de film Titanic uit 1997) op zoek naar het wrak dat in 1989 werd teruggevonden op de helling van een onderzeese berg, bijna 5 kilometer onder het wateroppervlak. Cameron gaat uitgerust met twee bemande en twee onbemande mini-onderzeeërs op zoek naar wat er over is gebleven van de meer dan zestig jaar geleden gezonken legende.

De twee uur durende documentaire is overgoten met een lobbig Hollywood-sausje (niet verwonderlijk gezien de reputatie van Cameron). Veel added drama komt van twee overlevende bemanningsleden van de Bismarck, een codeerder en een telegrafist, die meereizen op het expeditieschip en geconfronteerd worden met hun oude werkruimtes. Cameron laat de inmiddels tachtig jaar oude Duitsers vertellen dat zij destijds door hun eigen regering misleid zijn. Ze waren bereid om voor hun vaderland te sterven, maar wisten niet goed waar zij mee bezig waren. ,,Wij haatten de Engelsen, maar hadden er nog nooit een ontmoet'', zeggen ze nu.

Het zijn knappe beelden die Cameron soms zelf binnen in het schip schiet. Maar de just so stories die hij vervolgens ophangt aan de torpedo- en mortierinslagen, komen niet echt overtuigend over. Het verhaal komt uit de losse pols.

James Cameron's expedition: Bismarck, zondag, Discovery, 21.00-23.00u.

    • Sander Voormolen