Johnny Marr + the Healers

Soloplaten van Keith Richards, Steve Cropper of George Kooymans hebben nooit zo tot de verbeelding gesproken als de muziek van de groepen waarmee ze bekend werden. Zo ook met Johnny Marr, de gitarist van The Smiths die vijftien jaar gewacht heeft om een album onder zijn eigen naam uit te brengen. Tussendoor speelde hij bij The The, Electronic en Neil Finn, maar Boomslang van de ad-hocformatie Johny Marr + the Healers is de eerste cd waarop hij de rol van frontman vervult. Nieuw is dat Marr nu ook de leadzanger is. Dat doet hij lang niet slecht, al is hij geen Morrissey. De wet van de remmende voorsprong heeft toegeslagen en de meest invloedrijke Britse gitarist van zijn generatie is een trendvolger geworden. Met zijn robuuste powerrock schurkt Marr aan tegen het Britpopgeluid van Oasis, de groep waarin hij een tijdlang als invalgitarist speelde. Het subtiele van The Smiths is er af en alleen in de rustige liedjes `Down on the corner' en `Another day' schemert iets van de oude magie door.

Johnny Marr + the Healers: Boomslang (iMusic/PIAS)

    • Jan Vollaard