Is een Turkse bank veilig?

Mijn moeder van 83 jaar heeft 35.000 euro spaargeld bij de Finansbank (Holland) NV. Deze Turkse bank valt onder het toezicht van De Nederlandsche Bank. Is het verstandig om in deze tijden van crisis en eventueel oorlog geld bij een Turkse bank te hebben uitstaan? Ik veronderstel dat in oorlogstijd het gegarandeerde bedrag van 20.000 euro niet altijd terugbetaald kan worden. Is het aan te bevelen haar geld geheel of gedeeltelijk naar een andere bank te brengen? Of versnellen wij daarmee de neergang van de Turkse bank? Of is afwachten het beste?

(Z. J.)

Uw angst lijkt mij selectief. De Turkse economie ging in het nabije verleden door een diep dal, wat mij eerder een reden tot ongerustheid lijkt dan Irak. Maar daar heeft u mogelijk veel minder over gelezen dan over Irak. Ik begrijp uw overwegingen wel, maar die passen eerder in de periode dat uw moeder besliste om haar geld juist bij die bank te stallen. Die garantie blijft wel overeind. We krijgen geen wereldoorlog! Verhuizen naar een andere bank lijkt me alleen goed voor uw en uw moeders gemoedsrust. Verhuist u wel, dan ligt de bank er niet wakker van.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/Hiele

    • Adriaan Hiele