George Clooney heeft billen!

De billen van George Clooney moeten mensen naar zijn nieuwste film lokken. Dana Linssen ziet in Berlijn dat Clooney zelf zich druk maakt om de wereldvrede.

George Clooney heeft de mooiste wangen ter wereld. Altijd lichtbruin gebrand als caffè latte. Als hij tijdens het Filmfestival Berlijn journalisten te woord staat, praat hij ook met zijn wangen. Zijn hoofd scheef, laat hij zijn kaaklijn spreken. Wanneer hij zijn ogen opslaat, is het om ironisch nog meer afstand te creëren tussen hem en zijn gehoor.

Het mooiste waren zijn wangen in Out of Sight van Steven Soderbergh, goud belicht in een eeuwig ondergaande zon. Het zijn geen wangen om te kussen of te strelen, het zijn wangen om scheerschuim af te schrapen in het ochtendlicht.

Soderbergh filmde Clooney weer in Solaris. Aan die sciencefictionfilm kwam geen daglicht te pas. Astronaut Clooney wandelt erin door een vleesgeworden herinnering aan een verloren liefde. Solaris gaat niet over wangen. Zilverbleek zijn ze, in het licht van het ruimteschip. Solaris gaat over billen.

In een poging de duistere, psychologische film als sexy en swingend te verkopen, lekte de studio het bericht over de billen. De billen van George Clooney. Het is net zo'n malle publiciteitsstunt als toen de raadselachtige Greta Garbo haar eerste geluidsfilm draaide: ,,Garbo talks!'' George Clooney heeft billen! Ze zijn nu te zien!

Twee jaar geleden zorgden andere billen in Berlijn voor een schandaaltje. De billen van Leonardo DiCaprio in de film Don's Plum, die in Nederland nog steeds op een bioscoopuitbreng wacht. Om die billen werd de film in Amerika verboden. Niet door de censors, want de billen van Leonardo zagen we vaker, onder meer in Titanic. Leo's billen zijn als zijn wangen, schattige Disney-billen om kinderkusjes op te geven. In het halfgeïmproviseerde en naar verluidt naar hun eigen ervaringen gespeelde Don's Plum spraken DiCaprio en zijn maatje Tobey Maguire over billen en seks. Dat je er een vinger tussen kon steken. Dat leek hun agenten niet zo'n goed idee. Sinds kort heeft DiCaprio een baardje. En hij zet zich in voor het milieu. Deze week kwam hij weer in het nieuws omdat hij zijn zorg uitsprak over het broeikaseffect. Je zou bijna vergeten dat hij ook in twee films te zien is: Martin Scorsese's Gangs of New York (geselecteerd als slotfilm van het festival Berlijn) en het door Steven Spielberg geregisseerde Catch Me If You Can. De Oscarnominaties gingen voorbij aan het volwassen geworden meisjesidool.

Ouderwets engagement lijkt steeds meer vluchthaven voor sterren die hun privé-leven willen beschermen. Ze voldoen aan hun publiciteitsverplichtingen, zonder elke week met een andere collega aan hun arm gesignaleerd te hoeven worden.

Ook Clooney maakt zijn faam politiek. Hij is al zo vaak de sexiest man alive genoemd, een van de 25 meest begeerde vrijgezellen ter wereld, behorend tot de 50 mooiste mensen ter aarde, dat hij zich een andere imago heeft aangemeten.

Clooney is tegen de oorlog in Irak.

Hier in Berlijn is de met Confessions of a Dangerous Mind als regisseur debuterende superster, het gesprek van de dag en het nachtleven. De aanwezigheid van Renée Zellweger, hoofdrolspeelster in de filmmusical Chicago, in een belendende hotelsuite leidt steeds de aandacht van die domme Bush af. ,,Als er dan toch over mijn liefdesleven gespeculeerd moet worden, dan maar het liefste over mij en Renée. Ze is een van de liefste mensen die ik ooit ontmoet heb.''

Een in Berlijn georganiseerd Unicef-gala groeit uit tot een grootscheepse demonstratie van Hollywoodsterren tegen de dreigende oorlog. Niemand vraagt zich af hoe Clooney thuis weer ontvangen zal worden. En of de studio's hun in staat zullen stellen in de propagandafabriek van Hollywood hun tegengeluid te blijven laten horen.

    • Dana Linssen