Eten van de bistecchiera

Een bistecchiera is onmisbaar kookgerei voor wie thuis snel en lekker wil eten. Het is een gietijzeren grillplaat met ribbelprofiel voor op het gas, voorzien van een inklapbare handgreep zodat hij weinig ruimte inneemt in de pannenkast. Verder heeft hij een schuin opstaand randje dat uitsmeltend vet van vlees tijdens het grillen binnenboord houdt in een gootje dat rondom loopt en aan een kant een uitgang heeft in de vorm van een schenktuut. Uitgesmolten vet kan er zonder knoeien uit worden gegoten als het niveau te hoog dreigt te worden waardoor het vlees niet meer grilt, maar bakt in eigen vet. De bistecchiera is in alle Italiaanse huishoudens te vinden. Italiaanse vrouwen zweren bij fettine - dunne lappen vlees die snel om en om worden gegrild als tweede gang na de pasta. Om de schaars gefourneerde keuken van de gemeubileerde monolocale (studio) die ik tijdelijk bewoon in Italië op peil te brengen, kocht ik meteen een bistecchiera. Hier denkt een makelaar dat je met een pan voor de pasta, een pieperig pannetje voor de saus, een vergiet en een kurkentrekker wel in leven blijft. Dat is natuurlijk ook zo, maar toch mijn bistecchiera is dagelijks in gebruik. Zo leg ik vaak salsiccette – duimdikke verse varkensworst die als een slang is gewikkeld om een hoge draadijzeren piramide in de slagersetalage en op gewenste lengte voor je wordt afgesneden – in allerlei combinaties met groente op die grilplaat. Het lekkerst vind ik de combina'ie met radicchio rosso di Treviso (roodlof). Die groente is steeds beter verkrijgbaar in Nederland bij goede groentewinkels. Lekkere verse varkensworst is in Nederland een schaars artikel. Nederlandse varkensfokkers en slagers zouden verplicht op excursie moeten naar hun Italiaanse vakbroeders. Dan zou het leven van de Nederlander aan tafel er veel rooskleuriger uitzien. Bereiding: Leg de varkensworst op een hete grillplaat en gril de stukken rondom tot ze vrijwel gaar zijn; temper het vuur enigszins. Snijd de radicchio overlangs in kwarten, schuif de worst naar de buitenkant van de grilplaat, leg de kwarten roodlof in het midden en gril ze om en om bijtgaar. Bestrooi met zeezout en geef de groente op het bord nog een drupje olijfolie mee.

    • Florine Boucher