Duizenden huizenmarkten

In allerlei dagbladen wordt een forse daling van de huizenprijzen beschreven. Makelaars, banken en bekende accountants spreken zelfs over dalingen tot 30 procent. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) daarentegen verwacht dit jaar een lichte stijging, terwijl er overal in Nederland duizenden huizen langdurig te koop staan. Wie moet ik nou geloven?

(R. van G.)

Die deskundigen hebben het over de gemiddelde prijzen, maar dat is niet meer dan een indicatie. Er bestaat immers niet één uniforme huizenmarkt in Nederland (zoals voor een bepaald aandeel), maar duizenden markten, elk met een eigen specifieke prijsvorming. Elk huis heeft zijn eigen kenmerk, is bijna uniek. Al die huizen in de verkoop zeggen dus meer dan duizend berichten. Dus: vertrouw op uw eigen oordeel.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/Hiele

    • Adriaan Hiele