Dresscode: chocola

Nachtclub Panama in Amsterdam organiseert vrijdag een chocolade-feestnacht. Kledingvoorschrift: `hot chocolate'. Bestaat er chocola om aan te trekken, vraagt Paul Steenhuis zich af.

De wekelijks terugkerende clubavond `Lust' van nachtclub-restaurant-café Panama in Amsterdam staat aanstaande vrijdag in het teken van chocolade: Chocolate Lust is de titel. Er zal natuurlijk chocolade te eten zijn, in het restaurant met ondermeer pasta met chocolade en gekarameliseerde spekjes en chocolade fondue. Tijdens de avond zullen bonbons en chocolade-acts de revue passeren. Schaars geklede dames worstelen in een chocoladebad. Het publiek kan een lepeltje chocoladesaus uit het worstelbad nemen. Tevens zullen `een blanke vrouw gekleed in pure hagelslag en een zwarte man slechts gedoopt in witte chocolade' een act opvoeren, aldus de organisatoren. Tot 2 uur is de ruimte waarin dit alles plaatsheeft overigens alleen voor vrouwen toegankelijk. De dresscode voor het feest, waar de muziek `in het teken van het afrodisiacum chocolade staat', is `hot chocolate'.

Is chocolade dan ook als kleding te gebruiken? Mannen en vrouwen slechts gekleed in hagelslag, zoals in Panama te zien zullen zijn, lijken een Nederlandse primeur. Maar er is een uitgebreide chocolade-modetraditie. Wat Nederland betreft begint die met traditionele, haast allesbedekkende klederdracht: Van Houten cacao werd eind 19de eeuw in Frankrijk door een vrouw in Hollandse klederdracht aangeprezen. Maar er wordt van echte chocolade ook kleding gemaakt. Vorig jaar nog introduceerde de bh-fabrikant Wonderbra een chocolade bustehouder, en werd in Oostenrijk door Reinlinde Trummer in Graz, de eerste `100 procent chocolade bustehouder' (van witte chocola) gepresenteerd.

Ook modeontwerpers zoals Paco Rabanne en Chantal Thomas, presenteerden de afgelopen jaren jurken, jassen en ondergoed gemaakt van chocolade, op de chocoladebeurs Salon du Chocolat, in Parijs en New York. Bonbons en repen doen het ook goed als sieraad. Bovendien is chocolade, vooral als kleur, een inspiratiebron voor modeontwerpers. Gilles Rosier ontwierp voor Kenzo bijvoorbeeld een chocolade- en goudkleurig ensemble, dat in 2000 op de modebeurs in Parijs werd getoond. Wat voor kleding verwacht chocolatier en organisator van Chocolate Lust, Kees Raat (van bonbonwinkel Unlimited Delicous) bij de dresscode Hot Chocolate? ,,Warm en lekker. Chocoladebruine kleuren, die zijn ook in de mode'', zegt hij.

21 feb, 23 u: Chocolate Lust, Panama, Oostelijke Handelskade 4, A'dam. Entree €13. Inl 020 3118680, www.panama.nl

    • Paul Steenhuis